Výroba železa a hliníku nejvíce přispívají ke globálnímu oteplování

Vysoké pece v Třineckých železárnách

Vysoké pece v Třineckých železárnách Zdroj: Trinecke zelezarny

I když lidé využívají stále více vzácných či drahých kovů do strojů či elektroniky, jejichž těžba a zpracování poškozuje životní prostředí, měřeno vlivem na globální klima má stále nejhorší vliv výroba železa a hliníku. Spočítali to vědci z americké univerzity Yale a University of Boston. Důvodem není ani tak jejich náročnost na spotřebu energie či množství vypouštěného oxidu uhličitého na kilogram získaného kovu, ale celkové množství obou kovů, které se na světě ročně vyrobí.

Ze 63 zkoumaných kovů, které lidé vyrábí, se železo a ocel podílí na celkových emisích oxidu uhličitého ze 71 procent. Celosvětově přitom produkce oceli rok od roku roste, zejména kvůli sílící poptávce v rychle se rozvíjejících asijských zemích, především Číny.

Z energie potřebné na získání kovů si železárny a ocelárny vezmou 73,7 procenta. Výroba hliníku je zodpovědná za 11 procent skleníkových emisí a 16,6 procenta spotřebované energie.

Na životní prostředí však má výroba obou kovů, přepočteno na jeden kilogram, jen malý vliv. Mnohem horší škody působí těžba a rafinace rhodia, které se používá například v automobilových katalyzátorech, zlata či platiny. Výroba kilogramu rhodia je například spojená s 23krát většími emisemi oxidu uhličitého než kilogramu železa. U zlata a platiny je produkce skleníkových plynů osmkrát větší, přepočteno na kilogram.

V budoucnu mohou být tyto poměry ještě horší, upozorňují autoři studie. Důvodem může být nutnost těžit rudy vzácných kovů v místech, kde je jejich koncentrace nižší nebo jejich rafinace je energeticky i emisně náročnější.

Celkem se v roce 2008 na výrobu 63 zkoumaných kovů spotřebovalo 49 tisíc petajoulů energie, což odpovídá 9,5 procenta globální spotřeby energie. Do ovzduší bylo v souvislosti s výrobou kovů vypuštěno 3,4 miliardy tun oxidu uhličitého.