Výrobce elektrických létajících taxíků Joby má ambici dobýt burzovní parket. Jde si pro miliardy

Výrobce elektrických létajících taxíků Joby Aviation chystá vstup na burzu.

Výrobce elektrických létajících taxíků Joby Aviation chystá vstup na burzu. Zdroj: Joby Aviation

Výrobce elektrických létajících taxíků Joby Aviation chystá vstup na burzu.
2
Fotogalerie

Americký start-up Joby Aviation, který se zabývá vývojem elektrických létajících taxíků, vstoupí na burzu spojením s firmou Reinvent Technology Partners, která se specializuje na akvizice. Transakce tento kalifornský start-up, který uzavřel partnerství s japonskou automobilkou Toyota a s americkou technologickou společností Uber Technologies, ohodnocuje na 6,6 miliardy dolarů (bezmála 141 miliard korun).

Joby na burzu vstoupí prostřednictvím takzvané firmy SPAC jako první vývojář elektrických strojů s vertikálním vzletem a přistáním, označovaným eVTOL. Firmu Reinvent Technology Partners vedou spoluzakladatel sociální sítě LinkedIn Reid Hoffman, zakladatel amerického výrobce počítačových her Zynga Mark Pincus a investor Michael Thompson.

„Celé měsíce jsme prováděli hloubkovou kontrolu a dospěli jsme ke stejnému závěru. Ti chlapíci mají vše nezbytné k tomu, aby tento nový prostor předefinovali. Joby chápu jako setkání Tesly a Uberu ve vzduchu,“ konstatoval Hoffman.

Automobilka Toyota s firmou Joby spolupracuje na návrhu kalifornského závodu na výrobu čtyřmístného stroje eVTOL a zároveň start-upu zpřístupnila svou síť dodavatelů. „Zapojení Toyoty nám opravdu urychlí zvýšení výroby. Jsou pro nás i klíčem ke globálnímu dosahu,“ řekl zakladatel a šéf společnosti Joby JoeBen Bevirt.

Start-up loni koupil firmu Uber Elevate, což byla tehdy prodělečná divize létajícího taxi společnosti Uber Technologies.

Díky fúzi s Reinvent Technology Partners, jejíž dokončení se očekává ve druhém čtvrtletí, získá Joby 1,6 miliardy dolarů.

Podívejte se, na čem Joby Aviation posledních deset let pracovala:

SPAC, z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies, je prázdná firma založená jen pro účely akvizice. Vydá nejprve akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme. V posledních měsících firem SPAC přibývá rychlým tempem.