Výrobci čipů mají zásoby na pět dní, upozorňuje americká vláda

Čipů je stále nedostatek.

Čipů je stále nedostatek. Zdroj: Profimedia.cz

Čipů je stále nedostatek.
2
Fotogalerie

Výrobcům polovodičů dál rychle ubývá zásob, nedostatek mikročipů ve světě přetrvává, upozorňuje americká vláda. V prosinci měli výrobci čipů zásoby na méně než pět dnů, zatímco standard před pandemií byl asi 40 dnů, ukázal průzkum mezi více než 150 společnostmi. Mikročipy se čím dál více používají i v autech, jejich nedostatek loni donutil mnoho automobilek omezit výrobu.

Prodej čipů se výrazně zvýšil za pandemie, kdy byli v mnoha zemích lidé nuceni zůstat doma. Volný čas trávili jednak hraním počítačových her, jednak obecně více času trávili na internetu, takže nakupovali i více elektronických zařízení. K tomu se přidala práce z domova a školní výuka na dálku, což si často vyžádalo nákup dalšího počítačového vybavení.

Výrobci čipů na výrazně vyšší poptávku nedokázali zareagovat. Situaci jim pak zkomplikovaly také uzávěry zavedené kvůli pandemii, a někdy i nedostatek zaměstnanců, pokud část z nich musela kvůli nákaze covidem-19 zůstat v karanténě. Nedostatek čipů výrazně narušil plány klíčových odvětví ekonomiky. Čipy se využívají v milionech výrobků, od aut přes pračky až po chytré telefony a další zařízení.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa? • Videohub

"Jak se prudce zvyšuje poptávka a výrobní závody pracují s využitím veškerých kapacit, tak je jasné, že jediným řešením této krize je z dlouhodobého hlediska obnova domácích výrobních kapacit," uvedla v prohlášení americká ministryně obchodu Gina Raimondová.

Průzkum také ukázal, že poptávka po čipech byla v loňském roce až o 17 procent vyšší ve srovnání s rokem 2019, tedy z doby před pandemií. Politici z americké Demokratické strany v úterý představili legislativní návrh, jehož cílem je zvýšit konkurenceschopnost Spojených států proti Číně. Návrh také počítá s investicemi v objemu 52 miliard dolarů (1,1 bilionu korun) do výroby polovodičů a souvisejícího výzkumu. Financování americký Senát schválil už loni v červnu, poznamenala BBC.

Administrativa prezidenta Joea Bidena se snaží přesvědčit Kongres, aby financování na zvýšení výroby čipů ve Spojených státech podpořil. Nedostatek těchto klíčových součástek přispěl k problémům, s nimiž se kvůli pandemii už více než rok potýkají dodavatelské řetězce.

Americký výrobce mikročipů Intel minulý týden oznámil, že investuje 20 miliard dolarů do výstavby dalšího výrobního závodu ve státě Ohio. Jeho plány by tam mohly vést k vytvoření největšího světového komplexu na výrobu polovodičů.

Už loni v listopadu oznámil jihokorejský výrobce čipů Samsung, že si zvolil lokalitu blízko města Taylor v Texasu pro výstavbu závodu za 17 miliard dolarů na výrobu počítačových čipů. Očekává se, že továrna začne fungovat do druhého pololetí 2024. Pro Samsung je to největší investice, jakou kdy ve Spojených státech uskutečnil.