Výrobci nevěří, že se prodej lihovin obnoví do týdne

První reakce tuzemských výrobců na plán ministerstva financí a vlády vrátit na pulty obchodů prověřené silnější lihoviny s novými kolky a „rodnými listy“ dokazujícími bezpečnost dané lahve, a to již teoreticky od příští středy, jsou odměřené a nedůvěřivé. Vyplývá to z reakce zástupců likérek, které deník E15 oslovil.

Podle středečních vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Petra Nečase (ODS) by každá šarže s lihovinami vyrobená po začátku metanolové aféry měla dostat nejen kolek, ale i jakýsi „rodný list“, který by propojil číslo spotřebitelské šarže s šarží výroby lihu.

Součástí rodného listu by také byl protokol akreditované laboratoře o nepřítomnosti metanolu a prostředků pro odstranění případné denaturace lihu a záznamy o veškerém pohybu dané šarže od výrobce až po prodejce. Druhým krokem by bylo překolkování a zavedení obdobných „rodných listů“ u lahví vyrobených před začátkem aféry a stáhnutých z oběhu. Tyto lahve jsou nyní uloženy ve skladech prodejců a distributorů.

„Pokud bude zvolena tato varianta, je potřeba kolky objednat, vyrobit a následně dodat výrobcům. Na základě aktuálních termínů dodávek kolků je to (příští středa) velmi ambiciózní termín,“ řekl deníku E15 ředitel firmy Granette/Starorežná Distilleries Pavel Kadlec.

„Vydání nových kolků současnou situaci nevyřeší. Je to pouze jen jedno z opatření, které už existuje a efektivně nefunguje,“ řekl deníku E15 obchodní ředitel firmy Jan Becher-Karlovarská Becherovka Erik Čížek. Každá šarže již totiž musí být identifikovatelná a doložitelná podle dřívějších nařízení, stejně tak jako identifikovatelnost s šarží lihu. Podle informací, které má Becherovka k dispozici, by se mělo jednat o rozměrově a kvalitativně identické kolky, které by tak neměl být technický problém použít.

Čtěte také:

Klaus považuje prohibici za nerozumnou a siláckou, Nečas za nezbytnou

Brusel chce, aby Česko kompletně zakázalo export tvrdého alkoholu

Metanol má již 23 obětí

„Velký problém ale spatřujeme v produkci, která je již opatřena stávajícím kolkem a je připravena k expedici ve skladech, či je již u prodejců,“ podotkl Čížek.

Podle Becherovky a Českého sdružení pro značkové výrobky by měl stát prostě zrušit zákaz prodeje těch lihovin, u nichž lze podle šarží dohledat jejich původ.

Kauza metanol

Zemřelo 23 lidí.

Dlouhodobějším řešením boje s černým trhem je podle premiéra Nečase mimo jiné zavedení modernějších kolků, které by byly ceninou, stejně jako je tomu nyní u cigaret, elektronizace systému sledování lihovin a zavedení koncesí na jejich prodej.

Menší likérka AB style zastavila kvůli prohibici výrobu. Jejích 18 zaměstnanců je nyní na 60 procentech platu.

Na dva dny pozastaví výrobu v karlovarském závodě i Becherovka, důvodem je prohibice a zákaz exportu do Polska a na Slovensko.

Prezident Václav Klaus označil prohibici za nerozumné silácké řešení problémů se šířením závadného alkoholu. Premiér Nečas s ním ale nesouhlasí.

Stát podle Klause v kontrole trhu s lihovinami selhal.

Provozovatelé restaurací a barů za pět dnů trvání zákazu prodeje silnějšího alkoholu na tržbách přišli o 215 milionů korun, uvedla Asociace hotelů a restaurací.