Výrobu na míru OP Prostějov kupuje AMF Reece

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: ctk

Výrobu na míru, takzvané měřenky, zkrachovalého prostějovského Oděvního podniku, kupuje společnost AMF Reece. Vyplývá to ze zdrojů E15.cz. Jméno vítěze výběrového řízení insolvenční správkyně Miloslava Horská ani samotná firma nechtěla komentovat.

Jméno vítěze chce insolvenční správkyně zveřejnit ve čtvrtek, to se jméno nového majitele oficiálně dozvědí i zaměstnanci firmy.

AMF Reece byl jediný zájemce, který do tendru vyhlášeného správkyní letos v únoru podal přihlášku a posléze i závaznou přihlášku. Jediný zajištěný věřitel, kterým je Česká spořitelna, se jí nakonec rozhodla využít. Zatím také není známa cena, za kterou měřenky změní majitele. Podle posledního znaleckého posudku z předloňského roku činila tehdy hodnota měřenek zhruba 180 milionů korun. Cena byla podle pravidel jediným kritériem pro získání měřenek.

Nový majitel přitom dosud přímo v oblasti výroby oděvů nepodnikal. Jeho hlavní náplní je výroba šicích strojů a náhradních dílů. V roce 2010 firma utržila 89 milionů korun, což bylo o třetinu více než o rok dříve. V roce 2010 dosáhla zisku milion korun, o rok dříve to bylo 7,4 milionu; v roce 2008 ale dosáhla ztráty 70 milionů. Výsledky za loňský rok zatím nezveřejnila.

Podnik se původně jmenoval Minerva Prostějov, v roce 1995 ji koupila americká firma AMF Reece s kořeny sahajícími do 19. století. Na počátku tohoto století tehdejší majitel přesunul veškerou svoji výrobu v Richmondu ve Virginii v USA právě do Prostějov a závod v Richmondu zavřela. V roce 2010 koupili firmu od americké rodiny Goodwinů bývalí členové vedení firmy Igor Komloš, David Poláček a Cenk Oflaz, kteří ji vlastní dosud. Odběrateli AMF Reece jsou firmy, které vyrábějí nejrůznější druhy konfekce, zejména v oblastech Asie a jižní Ameriky, tedy v oblastech s velmi nízkými náklady na pracovní sílu.

Měřenky mění majitele dva roky po prohlášení konkurzu na dříve největší firmu v oděvním oboru, která v době největší slávy zaměstnávala až 10 tisíc lidí, zatímco nyní je to jen několik stovek. Aktuální výběrové řízení je již třetím pokusem měřenky prodat. Pokus o prodej majetku OP v minulosti připravovala firma Knight Frank, veřejné výběrové řízení vypsal na podzim 2010 i bývalý zvláštní insolvenční správce OP pro prodej majetku Jiří Kocvrlich. Z tohoto řízení ale nevzešel žádný vítěz, a to i přesto, že se o koupi zajímali i velcí výrobci oděvů český Pietro Filipi, belgický Scabal a největší slovenský výrobce konfekce Ozeta Neo. Důvodem byla právní nejistota zájemců vyplývající ze zrušení konkurzu podniku v prosinci 2010.

Spory o průběh konkurzu vyvrcholily nejen zrušením a poté opětovně prohlášením konkurzu, ale také odvoláním původního insolvenčního správce Jaroslava Svobody i soudce, který insolvenční řízení původně zahájil, Jana Kozáka. Podle některých názorů tak odsunem prodeje měřenek klesla hodnota majetkové podstaty OP, což by znamenalo, že po jejím prodeji zůstane méně peněz, zbudou-li vůbec nějaké, na menší věřitele.