Vývoz elektřiny se kvůli výpadkům loni propadl o více než čtvrtinu

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Loňské výpadky jaderné elektrárny Temelín a především několikaměsíční nucená odstávka tří bloků v Dukovanech zahýbaly se zaběhnutými pořádky v tuzemské energetice. Česko, které je tradičním velkým vývozcem elektřiny, se na podzim na zhruba sto hodin stalo čistým dovozcem.

„Důvodů bylo několik. Šlo o překlenutí krátkodobého nedostatku po výpadku velkých zdrojů, ekonomické důvody, kdy se obchodníkům vyplatí elektřinu dovézt místo provozu drahých zdrojů v Česku, a neplánované dlouhodobé odstávky významných zdrojů. Nešlo však o dramatické dovozy,“ vysvětluje Miroslav Šula, ředitel sekce Dispečerské řízení společnosti ČEPS, která provozuje tuzemskou přenosovou soustavu.

Za celý loňský rok vývoz elektřiny spadl meziročně o více než čtvrtinu na přibližně 12 terawatthodin. Vyplývá to z údajů o přeshraničních tocích elektřiny za prvních jedenáct měsíců roku 2015, které sleduje evropská organizace ENTSO-E. Za posledních deset let je to druhý nejhorší výsledek zahraničního obchodu s elektřinou. Méně Česko vyvezlo jen v roce 2008 po vypuknutí světové finanční krize.

Propad vývozu je výsledkem poklesu celkové výroby elektřiny a růstu její spotřeby, k němuž přispělo oživení ekonomiky. Ostatní elektrárny dokázaly výpadky Temelína a Dukovan, které loni vyrobily o 3,6 terawatthodiny elektřiny méně než v roce 2014, nahradit jen z jedné třetiny.

Výroba elektřiny v ČeskuVýroba elektřiny v Česku | E15

Nutnost nakupovat elektřinu v zahraničí kvůli výpadkům připouští i ČEZ. „V některých hodinách jsme museli nakupovat elektřinu v Česku nebo zahraničí, ale v řadě případů to bylo nejenom kvůli výpadku Dukovan, ale také kvůli nedostupnosti některých jiných bloků dalších elektráren,“ uvádí mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Potíže dvou českých jaderných elektráren začaly v září. Tehdy už byl v plánované odstávce první blok Dukovan, který se připravuje na prodloužení provozu. Pak ale kvůli závadám na deset dnů první blok a následně i druhý blok Temelína. ČEZ zároveň zjistil, že má nesrovnalosti v dokumentaci o svarech na potrubích bezpečnostních systémů v Dukovanech a odstavil jejich další dva bloky. Mimo provoz tak na podzim bylo až 1500 megawattů jaderného výkonu.

Na konci prosince ČEZ obnovil provoz ve třetím dukovanském bloku. „První blok bude uveden do provozu do konce ledna a druhý v průběhu února,“ říká Půlpánová. Do odstávky pak zamíří čtvrtý blok, kde je třeba vyměnit část paliva a také překontrolovat svary. ČEZ přitom na konci loňského roku zveřejnil odhad, že letos hodlá vyrobit v obou jaderných elektrárnách rekordní množství elektřiny, celkem 32,7 terawatthodiny. To by byl oproti nepovedenému loňsku skok o pětinu.

Potíže s přetoky německého proudu
Přes Česko loni proteklo z Německa zpět do Německa a do Rakouska o polovinu elektřiny více než v roce 2014. „Rostoucí tranzitní zatížení soustavy má negativní vliv nejen na bezpečnost provozu, ale i na ztráty v naší soustavě,“ říká Miroslav Šula, ředitel Dispečerského řízení společnosti ČEPS. Na podzim se množství elektřiny proudící do Česka z Německa meziročně zdvojnásobilo. ČEPS musel použít pro stabilizaci sítě drahé mezinárodní redispečinky. „Považujeme tuto situaci za poměrně závažnou a je nutné ji urychleně řešit,“ dodává Šula.

Dana Drábová: V Dukovanech by mohl stát čínský reaktor