Z Číny bude brzy světová jaderná trojka. Reaktory chce stavět sama

Jaderná elektrárna na Taiwanu

Jaderná elektrárna na Taiwanu Zdroj: Jnlin via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Z Číny se už za pár let stane světová trojka ve výrobě elektřiny z jádra. Jaderná energie se nyní podílí na výrobě elektřiny dvěma procenty. Nicméně vláda si dala za cíl do roku 2020 zvednout podíl elektřiny vyrobené z bezuhlíkových zdrojů na 15 procent. O dalších deset let později by to mělo být 20 procent.

Proto Čína hodlá do roku 2020 zvednout instalovaný výkon jaderných elektráren na 58 gigawattů. Dalších 30 gigawattů by mělo být na konci desetiletí ve výstavbě.

V posledních třech letech Čína připojila k sítí deset jaderných bloků s výkonem přes 10 gigawattů. Celková kapacita dnešních jaderných elektráren je 23 gigawattů. U na konci letošního roku Čína přeskočí v instalované kapacitě Jižní Koreu a Rusko.

Jak bude postupně uvádět do provozu další bloky z nyní rozestavěných 23 gigawattů, postupně překoná i dosud třetí Japonsko. Na konci desetiletí tak bude mít větší jadernou kapacitu už jen Francie a Spojené státy, spočítala americká vládní Energetická informační agentura.

Budoucí jaderná velmoc

Všechny čínské jaderné elektrárny jsou na východním a jižním pobřeží země, v regionech s nejvyšší spotřebou elektřiny. Po havárii v japonské Fukušimě však čínské úřady začaly více uvažovat také o stavbě vnitrozemských elektráren.

Jaderní experti se vesměs shodují, že Čína postupně převezme dominanci ve vývoji a výstavbě jaderných elektráren ve světě. Vláda chce, aby za pár let byl čínský průmysl plně schopen nové bloky stavět. Zatím jsou čínské firmy schopny zajistit stavbu čínského reaktoru Hualong I z 80 procent.

Navíc Čína plánuje vybudovat strategické a komerční zásoby uranu a rozvíjet domácí produkci uranu ve Vnitřním Monglosku a v provincii Sin-ťiang. Závody na přepracování jaderného paliva by se měly rozjet v roce 2017.