Za solární podvody padají pokuty, inspektoři ale nestíhají

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: profimedia.cz

Kontroloři Státní energetické inspekce (SEI) zvládnou do konce roku prověřit jen zhruba dvě stovky z 1500 slunečních elektráren, na které je upozornil Energetický regulační úřad (ERÚ). Ten výrobce podezírá, že vykazovali vyšší výrobu, a pobírali tak vyšší podporu, než byla skutečnost.

„Jsme kapacitně omezeni tím, že pro ERÚ provádíme i kontroly bioplynových stanic, kombinované výroby elektřiny a tepla a několika velkých solárních elektráren. Proto jsme nynější podnět rozdělili do skupin po 200 až 300 kusech,“ říká Petr Holoubek, pověřený vedení SEI.

ERÚ v souvislosti s předanými informacemi hovoří o podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu. Ze zkušeností SEI, která loni kontrolovala kvůli stejnému prohřešku 64 elektráren, vyplývá, že provozovatelé vykazují vyšší výrobu tím, že upraví připojení elektrárny k elektroměru. Menší podíl má zvyšování instalovaného výkonu elektrárny zapojením dalších panelů.

To, o čem teď ERÚ hovoří jako o dotačním podvodu, už sám úřad řešil. Letos například potrestal dva provozovatele střešních instalací za to, že si doinstalovali několik kusů panelů. Výsledkem byla pokuta, v jednom případě pět tisíc korun, ve druhém osm tisíc. Podobný charakter budou mít asi i nyní prověřované případy. „Podnět ERÚ se týká malých elektráren na obytných budovách či na provozovnách drobných živnostníků s výkonem do 30 kilowattů,“ dodává Holoubek. Pokuty, které SEI za podvodné navyšování výkonu v minulosti udělila, se pohybovaly v desítkách tisíc korun.

Petr Holoubek: U velkých solárů je většinou vše v pořádku

U solárních elektráren se dá při vykazování množství vyrobené elektřiny, z něhož se počítá podpora, podvádět dvěma způsoby. Buď je skutečný instalovaný výkon vyšší než výkon uvedený v licenci, nebo jde o zásahy do měřících zařízení, shrnuje zkušenosti s dosavadních kontrol Petr Holoubek, pověřený řízením Státní energetické inspekce.

E15: Jakým způsobem se dá zvýšit instalovaný výkon solární elektrárny?

Tím, že dodatečně instalujete několik panelů.

E15: V čem je problém u měřidel?

Měřidlo je převážně ve vlastnictví výrobce elektřiny a nevztahují se na něj pravidla energetického zákona jako na měřidla ve vlastnictví distributora. Ta měří spotřebu a jsou zajištěna proti neoprávněné manipulaci. Včetně provozních plomb, které brání zásahům do připojení elektroměru.

E15: U měřidel vyrobené elektřiny se taková manipulace dá provést?

Ano, protože většina měřidel tyto provozní plomby nemá a manipulaci, aby měřidlo vykazovalo vyšší výrobu, je možné provést.

E15: Co by tomu mohlo zabránit?

Jen změna zákonů. Když jsme loni na tyto nesrovnalosti přišli, okamžitě jsme poslali na ministerstvo průmyslu a obchodu připomínky k připravované novele zákona o podporovaných zdrojích energie, aby se to v ní vyřešilo.

E15: Na dodávky elektřiny vyrobené naftovými generátory jste narazili?

U kontrol podporovaných zdrojů jsme se s ničím takovým nesetkali.

E15: Co hrozí provozovatelům, kteří se zkreslení výroby dopustí?

Ze strany Státní energetické inspekce jim hrozí pokuta. Pokud zjistíme rozpory mezi skutečným a licencovaným instalovaným výkonem, předáme informace Energetickému regulačnímu úřadu, aby zahájil řízení pro odebrání licence.

E15: Jakou velikost má těch zhruba 1500 výroben, které máte na základě informací ERÚ prověřit?

Jsou to drobné výrobny, jejichž výkon se pohybuje kolem deseti, maximálně třiceti kilowattů.

E15: Jaká by vznikla škoda, kdyby skutečně podváděli?

V jednotlivých případech je škoda nepatrná, ale v součtu to bude určitě pár milionů.

E15: U kontrol velkých solárních parků jste v minulosti narazili na nějaká pochybení?

Ve většině případů bylo vše v pořádku. U některých jsme pár pochybení našli.