Za solární velmoc Německo se tlačí Vatikán a Itálie

Vatikán, fotovoltaika

Vatikán, fotovoltaika Zdroj: profimedia.cz

Německo zůstává světovou velmocí číslo jedna v odvětví solární energie. Potvrdilo to udílení cen SolárníSupervelmoc ve švýcarském Zurichu. Naopak Česko po omezení podpory fotovoltaiky vypadlo z předních příček států, kde se sluneční energii daří nejvíce.

I když v Německu podpora solární energie rovněž postupně omezuje, pro investory zůstávají tamní podmínky stále atraktivní. Celkový instalovaný výkon 301 Wattů na obyvatele je nejenom nejvyšší na světě, ale znamenal zároveň i výrazný růst oproti předchozímu období. V roce 2011 Německo obdrželo první cenu ve stejné soutěži za celkový instalovaný výkon 200 Wattů na obyvatele.

Česká republika mu tehdy velmi těsně šlapala na paty se svým instalovaným výkonem 190 Wattů na obyvatele. Jenže zatímco v Německu od té doby vzrostl instalovaný výkon solárních elektráren o třetinu, v Česku se po zavedení vládních restrikcí téměř zastavil.

Druhou a třetí příčku tak letos obsadily země z jihu Evropy: Vatikán s instalovaným výkonem 267 Wattů na obyvatele a Itálie s instalovaným výkonem 210 Wattů na obyvatele. Především od zapojení církevního státu do podporu fotovoltaiky si ekologové mnoho slibují.

Vatikán, fotovoltaikaVatikán, fotovoltaika | profimedia.cz

Solární panely ve Vatikánu

Doufají, že největší církevní organizace planety usnadní šíření solárních elektráren do zemí třetího světa. „Střechy kostelů se globálně mohou stát majáky přechodu národních ekonomik na solární energii,“ říká německý novinář a spisovatel Franz Alt, duchovní autor projektu, který vedl k instalaci solárních panelů na osmi stovkách německých kostelů. Kromě toho, že solární energii považuje za „energii z nebes seslanou Bohem“ upozorňuje ve svých knihách také na její sociální rozměr.

Na příkladu bavorské obce Niederbergkirchen ukazuje, jak se může solární energie stát nástrojem sociální politiky a zdrojem výdělků pro nízkopříjmové obyvatele. Díky bezúročným půjčkám od radnice a systému sousedské výpomoci při instalaci panelů se obec z kraje Landshut řadu let pohybuje na špičce mezi německými sídly, kde je podíl obnovitelných zdrojů největší.

Navíc letos si Německo připsalo další světový rekord. Jeho solární elektrárny vyprodukovaly za hodinu 22 gigawattů elektrické energie, což odpovídá výkonu dvaceti jaderných elektráren. Za jasných dní tak vyprodukují německé solární elektrárny v době kolem poledne tolik elektřiny, že to odpovídá polovině sobotní spotřeby země, kdy nefunguje větší část továren, kanceláří a dalších velkých spotřebitelů elektřiny.

Celkem sluneční elektrárny v Německu za první pololetí letošního roku poslaly do rozvodné sítě 14,7 TWh elektřiny, dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím loňského roku. To představovalo 4,5 procenta z celkové výroby energie za prvních šest měsíců. Vzhledem k tomu, že se solární energie vyrábí v denní době, kdy vrcholí poptávka po elektřině, tvořily její dodávky 10 až 50 procent spotřeby proudu v době energetických špiček.