Za tři roky skončí těžba v posledním uranovém dole v Česku

Uranový důl Rožná podniku GEAM

Uranový důl Rožná podniku GEAM Zdroj: Blazek Tomas

V dole Rožná na Ždársku bylo loni vyrobeno 130 tun uranu. Produkce postupně klesá, letošní plán počítá s 90 tunami uranu v chemickém koncentrátu. Životnost dolu se chýlí ke konci, horníci by v něm měli těžit uranovou rudu ještě tři roky. V roce 2017 by měly být dotěženy zbytkové zásoby, řekl ředitel závodu Geam Pavel Koscielniak. Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě, otevřen je skoro 58 let.

„Každoročně těžebním průzkumem zaznamenáváme přírůstek zásob, ale již v menších objemech než v předcházejících letech,“ uvedl Koscielniak. Minulý rok byla uranová ruda dobývána mezi 21. a 24. důlním patrem, tedy v hloubce až 1200 metrů. Vytěženo jí bylo 130 tisíc tun. Na výrobu pro letošek naplánovaných 90 tun uranu bude potřeba 120 tisíc tun rudy.

V prosinci schválila vláda materiál o přípravě případné těžby uranu u Brzkova na Jihlavsku. Při návštěvě Žďárska záměr loni v březnu podpořil premiér Bohuslav Sobotka s tím, že jde o reálnou alternativu vytvoření pracovních míst po uzavření dolu v Rožné.

Proti těžbě u Brzkova vystupují ekologové i místní občané. Ekologické sdružení Calla a Naše budoucnost bez uranu uvedly, že brzkovský důl by se měl začít budovat v roce 2019, těžba by pak mohla být od roku 2022. Ministerstvo obchodu a průmyslu ale tyto termíny loni označilo za informativní.

Platy na rozdíl od objemu produkce neklesnou

Geam, odštěpný závod státního podniku Diamo, zaměstnává 907 lidí. Přímo v dole pracuje 459 zaměstnanců a dalších 178 v navazující chemické úpravně rudy. Průměrná hrubá mzda v závodě loni činila 27 600 korun měsíčně. „Pro rok 2015 je závazek zaměstnavatele nepřipustit pokles průměrného výdělku,“ uvedl ředitel.

Část horníků už pracuje na geologickém průzkumu pro plánovanou stavbu mohutného zásobníku na zemní plyn, který by měl být vyražen přibližně kilometr pod zemí v sousedství dolu. „Momentálně tento průzkum zaměstnává asi 100 zaměstnanců dolu,“ upřesnil ředitel.

Za minulý rok bylo kvůli zásobníku vyraženo 700 metrů průzkumných chodeb. „Plánovaný geologický průzkum pro rok 2015 předpokládá po dohodě s investorem realizaci zhruba 3000 metrů,“ doplnil Koscielniak. Investorem je soukromá firma GSCeP, která podle dříve zveřejněných plánů v Rožné zvažuje stavbu zásobníku s kapacitou až 180 milionů metrů krychlových stlačeného plynu.