Zadlužený majitel Poldovky mluví o rozjetí kovárny. Plán ale vyvolává pochybnosti

Desítka pracovníků upravuje část bývalého provozu a údajně ji připravuje na výrobu.

Desítka pracovníků upravuje část bývalého provozu a údajně ji připravuje na výrobu. Zdroj: ČTK

V areálu kladenské Poldi je po několika letech opět rušno.
Rozjet se má znovu kovárna číslo pět a spolu s ní i žíhací pece.
Projekt by podle šéfa kladenských odborů Jozefa Konyi mohl zaměstnat kolem padesáti lidí.
„V plánu je výroba kovaných tyčí a ploché oceli, přičemž zakázky pocházejí převážně ze zahraničí, například z Německa či Španělska,“ sdělil Kostyantyn Ilchenko, který za majitele, společnost Opimo Trade, nabírá pracovníky.
„Pokud vše půjde dobře, chceme nabrat sto pracovníků a rozjet i ocelárnu, abychom si mohli vyrábět ingoty, které nyní dovává Železárna Hrádek,“ říká zástupce majitele Ilchenko.
8
Fotogalerie

V kladenských hutích Poldi je po letech opět rušno. Zhruba desítka pracovníků tam podle zástupce majitele huti Kostyantina Ilchenka připravuje spuštění výroby. Rozjet se má kovárna a žíhací pece. Bývalý odborový předák Poldi Jozef Konya odhaduje, že projekt by mohl zaměstnat na padesát lidí. Pokud se výrobu opravdu podaří rozjet. Vlastník Poldi, společnost Opimo Trade, totiž hromadí dluhy. Teplárna Kladno už ji kvůli nesplacené pohledávce zažalovala.

Společnost Opimo Trade podle Ilchenka chystá výrobu kovaných tyčí a ploché oceli, přičemž zakázky zatím pocházejí převážně ze zahraničí, například z Německa či Španělska.

„Pokud vše půjde dobře, chceme postupně nabrat sto pracovníků a rozjet i ocelárnu, abychom si mohli sami vyrábět ingoty, které nyní dodává Železárna Hrádek,“ sdělil Ilchenko, který za Opimo Trade nabírá nové pracovníky. Ocelové ingoty jsou přitom nezbytné jako vstupní materiál pro kovárnu Poldi.

Rozjetí výroby je však nyní podle několika na sobě nezávislých zdrojů velice nepravděpodobné. „V době, kdy jsou ceny komodit na minimu, se na trhu těžko prosazují i mnohem rozvinutější evropské provozy. Čínská komoditní ocel je totiž velice levná. Do kladenské Poldi by se navíc nejdříve muselo mohutně investovat,“ říká šéf Ocelářské unie Daniel Urban.

O rozjetí výroby pochybuje i odborář Konya. „Nechám se překvapit. Zatím to nechci komentovat,“ uvedl.

Další zdroj deníku E15, který si nepřál být jmenován, dokonce sdělil, že se kovárna nepřipravuje na výrobu, ale na úplně jinou funkci. „Bude z ní mezisklad pro externí ocelářské obchodní partnery. Výroba v tuto chvíli není na pořadu dne,“ dodal.

Otazníků kolem Poldi je však více. Opimo Trade totiž podle zdroje deníku E15 dluží několika firmám. Například Teplárně Kladno či společnosti Ipo - Star. Druhá jmenovaná dluh nechtěla komentovat s odkazem na skutečnost, že věc řeší její právníci. Teplárna Kladno však informaci o nesplaceném závazku bez uvedení jeho výše potvrdila.

„Vůči společnosti Opimo Trade máme pohledávku za dodávku plynu. Tu jsme také zažalovali u Okresního soudu v Kladně, ale zatím nebylo nařízeno soudní jednání. Z tohoto důvodu se k tomu nyní nemůžeme více vyjadřovat,“ sdělila mluvčí Teplárny Kladno Markéta Čapková. Ilchenko nechtěl žalobu ani dluhy komentovat.

Opimo Trade získala kladenskou Poldovku loni v lednu v dražbě za 140 milionů korun. Nyní majitele hutí podle obchodního rejstříku ovládá švýcarská firma K&SC a tu podle Ilchenka vlastní další švýcarská firma Research & Consulting Group. Vše ale nasvědčuje tomu, že složitá vlastnická struktura má za cíl pouze zakrýt skutečného majitele. Kdo jím je, Ilchenko neuvedl.