Zájem firem o hospodaření bez odpadu pomalu roste

Bangladéššská řeka Buriganga patří k nejšpinavějším tokům na světě

Bangladéššská řeka Buriganga patří k nejšpinavějším tokům na světě Zdroj: profimedia.cz

Projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko
Projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko
Projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko
Projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko
Projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko
9
Fotogalerie

V neděli skončil Týden podnikání, akce, které se pod názvem Global Entrepreneurship Week zúčastnilo okolo 10 milionů lidí ve 170 zemích. Českou podobu organizuje institut ELAI a deník E15 byl jejím mediálním partnerem. Letošní Týden podnikání byl ve znamení diskuze na téma cirkulární ekonomiky.

„Ochrana planety dnes již není pouhým konáním dobra, ale nutností, pokud má lidstvo přežít,“ uvedla Lenka Mynářová, ředitelka společnosti Nafigate. Její slova potvrzuje fakt, že zatímco se počet obyvatelstva od roku 1945 do současnosti zvýšil přibližně 2,5krát, množství odpadu za stejnou dobu vzrostlo 16krát.

Mynářová k tomu uvedla, že cirkulární ekonomika představuje úplně nový model podnikání a zároveň že jde o mimořádně zajímavý byznys. „V příštích letech očekávám velký boj o příležitosti v byznysu s odpady,“ předpověděla ředitelka.

Byznys s odpady je tématem i pro Svaz průmyslu. Jak z hlediska byznysu, tak legislativy. „Problémem je mimo jiné fakt, že za skládkování se platí nízké poplatky, což je brzdou pro to, aby v této oblasti mohl začít fungovat byznys,“ uvedl Petr Jonák, člen představenstva Svazu průmyslu ČR a ředitel pro vnější vztahy ve firmě Coca-Cola.

„Zvýšení poplatků za skládkování stále brání silná lobby. I v důsledku toho jsou primární zdroje stále levnější než recyklované,“ doplnila Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky s tím, že firma, která chce fungovat bezodpadově, protože se jí to i ekonomicky vyplatí, stále naráží na spoustu dalších bariér. O aplikaci bezodpadového hospodaření se dnes zajímá stále více firem.

„Principy cirkulární ekonomiky mohou pomoci zmírnit důsledky ekonomického zpomalení, které se s největší pravděpodobností blíží. Firmy totiž například řadu věcí nemusejí vlastnit, ale mohou si je pronajmout, což jim výrazně sníží náklady,“ uzavřel Cyril Klepek, ze společnosti Direct People.