Zájem o Slovenské elektrárny mají i Slovnaft a Maďaři

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Slovenská rafinérská a petrochemická skupina Slovnaft a maďarský energetický podnik MVM Group předložily společnou nezávaznou nabídku na koupi dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách (SE), který prodává zadlužená italská společnost Enel. Finanční podmínky zatím nezveřejnily. Zájem o podíl 66 procent v SE má také česká energetická společnost ČEZ.

Získání podílu v SE by zvýšilo bezpečnost dodávek zemního plynu i elektrické energie ve střední i východní Evropě, a tím „přispělo k rozvoji jednotného energetického trhu v EU“, uvedly Slovnaft a MVM. Případné spojení by prý mohlo otevřít i nové vývozní možnosti elektřiny na trhy v jižní Evropě.

MVM Group je maďarskou státní elektrárenskou firmou, která se zabývá výrobou, distribucí a velkoobchodním prodejem elektřiny a provozuje mimo jiné maďarskou jadernou elektrárnu Paks. Podnik v poslední době expandoval, což souvisí s kampaní maďarského premiéra Viktora Orbána zvýšit vliv státu v klíčových sektorech.

Případným partnerstvím v SE chce MVM rozšířit své portfolio v oblasti střední a východní Evropy a pokračovat ve svém rozvoji, stojí ve společném sdělení.

Pro Slovnaft pak společná nabídka odpovídá dlouhodobé strategii udržet a dál posilovat pozici na regionálním trhu s energiemi diverzifikací svého portfolia v oblasti ropy a plynu, uvedla firma, která patří do skupiny maďarského koncernu MOL a provozuje největší síť čerpacích stanic na Slovensku.

ČEZ: Potřebujeme analýzu

Dopis, který vyjadřuje zájem o podíl ve Slovenských elektrárnách, zaslal Enelu také ČEZ. Zároveň požaduje detailní analýzu a řešení otázek spojených zejména s dostavbou jaderné elektrárny Mochovce. Kvůli problémům okolo této elektrárny zájem o Slovenské elektrárne dlouho zvažoval.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v říjnovém rozhovoru pro agenturu Reuters dokonce uvedl, že nejistoty kolem neustále odkládaného a stále dražšího projektu dostavby elektrárny Mochovce zmařit celý plán prodeje SE. Už tehdy zdůraznil, že Enel a slovenský stát, kterému patří zbývajících 34 procent ve SE, by měly tato rizika před prodejem vyřešit.

Vláda se elektráren vzdát nechce

Slovenské elektrárne provozují jaderné, vodní a uhelné elektrárny o instalovaném výkonu 5,7 GW, které loni vyrobily 22,8 TWh elektrické energie a vykázaly čistý zisk 356 milionů eur. Objem produkce elektrárny odpovídá zhruba 80 procentům výroby elektrické energie na Slovensku. Slovenský premiér Robert Fico v září uvedl, že vláda hledá způsoby, jak posílit své postavení v SE, kde drží 34 procent akcií.

Enel je považován za nejzadluženější energetickou firmu v Evropě a letos chce prodat aktiva za čtyři miliard eur.