Zájemci o dostavbu Temelína převzali od ČEZ zadávací dokumentaci

Temelín

Temelín Zdroj: Sedmicka

Zájemci o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín dnes od energetické skupiny ČEZ převzali zadávací dokumentaci, která jim poslouží jako podklad pro přípravu nabídek. O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Termín pro předložení nabídek je 2. červenec 2012.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

„Dnes činíme významný krok k tomu, abychom na desítky let dopředu zajistili spolehlivé dodávky elektřiny pro české zákazníky. Proto je dostavba Jaderné elektrárny Temelín klíčovým pilířem strategie ČEZ,“ uvedl při slavnostním předání dokumentace generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Zadávací dokumentace obsahuje mimo jiné obchodní a technické podmínky, které mají být v rámci realizace veřejné zakázky splněny. Dokumentace má kolem 6000 stran, pracovalo na ní přes tři roky více než 400 odborníků.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek řekl, že Temelín v rozšířené podobě nahradí v příštích letech dosluhující uhelné elektrárny a bude také stabilizačním prvkem v tuzemské energetické soustavě. „Chceme-li zachovat konkurenceschopnost České republiky a dlouhodobě snižovat emise, bez jádra to nepůjde,“ dodal.

Podle Beneše musí nabídnuté projekty splňovat zákonné požadavky České republiky a Evropské unie a také mezinárodní bezpečnostní standardy. „Projekty musí mít rovněž licenci v zemích svého původu nebo v některé ze zemí EU,“ dodal Beneš.

Šéf ČEZ připustil, že by mohlo nastat zpoždění v procesu územního rozhodnutí či udělení stavebního povolení pro elektrárnu. Dodal však, že tím samotná dostavba ohrožena nebude.

Před podáním nabídek se ještě setkají zástupci ČEZ a uchazečů v rámci prohlídek staveniště a přednabídkové konference. Po obdržení nabídek bude následovat jejich posouzení a případné vyjasnění, následně hodnocení a jednání o nabídkách. Výběr dodavatele a podpis smlouvy je plánován na konec roku 2013.

Při dostavbě podle ředitele elektrárny Temelín Miloše Štěpanovského vzniknou zhruba 4000 pracovních míst. V odhadu zaměstnanosti vycházel ze zkušenosti při budování třetího bloku finské jaderné elektrárny Olkiluoto. Ve Finsku při výstavbě našli práci především stavební dělníci, kvalifikovaní technici a budoucí operátoři, ale stovky nových pracovních míst vznikly také v hotelích, restauracích a školách.

Dostavba Temelína by měla být největší zakázkou v Česku. Její hodnota se podle současných odhadů bude pohybovat kolem 200 miliard korun, a všichni zájemci proto v poslední době zintenzivnili své aktivity, které by jim mohly pomoci v tendru k vítězství.

Westinghouse nedávno představil deklaraci o spolupráci s Českem v oblasti jaderné energetiky a výzkumu. Areva pozvala zástupce českého strojírenství na návštěvu svých elektráren a chystá s nimi podpisy memorand o porozumění, v Česku už údajně nalezla 145 možných subdodavatelů. Ruský Rosatom, jehož součástí je člen česko-ruského konsorcia Atomstrojexport, podepsal minulý týden smlouvy o spolupráci s 15 českými výrobci a dodavateli služeb pro jadernou energetiku.

Podle Beneše nemůže být ze zákona podíl českých firem na dostavbě podmínkou tendru. V rozhovorech s uchazeči ale ČEZ dal najevo, že významný podíl českých subdodavatelů preferuje.