Zakázat dovoz jaderné energie Rakušanům brání právo EU i fyzika

Jaderná elektrárna

Jaderná elektrárna

Dnešní jednání rakouské vlády s nevládními organizacemi a elektrárenskými společnostmi o případném zákazu dovozu elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách skončilo bez dohody. Rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner tvrdí, že zákaz dovozu jaderné elektřiny by narazil na právo Evropské unie. Podle mnohých expertů je to navíc i technicky a fyzikálně nemožné. Další "protiatomový summit" se má podle agentury APA uskutečnit v březnu.

Výrobu elektřiny v jaderných elektrárnách Rakušané odmítli už v roce 1978 v referendu a léta brojí zejména proti jaderným elektrárnám v Česku a na Slovensku. Rakouský dovoz elektřiny z jádra je však stále možný.

Zbavit Rakousko elektřiny z nejasných zdrojů, včetně té pocházející z jaderných elektráren, chtějí všichni účastníci dnešního jednání, tedy vláda, energetické společnosti i ochránci životního prostředí. Zakázat import „atomového“ proudu zákonem, jak žádají nevládní organizace, však podle APA není možné vzhledem ke stanovisku Evropské komise, které si Mitterlehner vyžádal už loni v létě.

Evropská komise dospěla k závěru, že zákaz dodávek „šedého proudu“ konečnému spotřebiteli v Rakousku by zásadním způsobem porušovalo unijní právo.

Relevantní prý není ani poukazování nevládních organizací na možnost omezit volný obchod se zbožím, které ohrožuje zdraví nebo životní prostředí. Elektrický proud jakéhokoli původu je totiž pokládán za legální produkt, který lze na vnitřním trhu EU svobodně distribuovat.

Zhruba 15 procent elektřiny proudící do Rakouska je neznámého původu. Tento „šedý proud“ nakupují energetické společnosti na burzách v Paříži a v Lipsku a v současnosti ho tvoří jaderná elektřina zhruba z třetiny.

Tošovský: Rozeznat v přenosové soustavě energii z jádra je technicky nemožné

Předseda představenstva společnosti ČEPS spravující českou elektroenergetickou soustavu Vladimír Tošovský dnes rozhlasové stanici ČRo1 Radiožurnál řekl, že je fyzikálně nemožné v přenosové soustavě rozpoznat elektrickou energii vyrobenou z jádra.

„Vůbec nelze rozlišit, jestli elektřina, která protéká přes soustavu, byla či nebyla vyrobena v nějaké elektrárně, prostě do soustavy natekla. Nelze tudíž oddělit elektřinu z nějakého zdroje od elektřiny vyrobené z jiného zdroje,“ řekl Tošovský.

Z České republiky do Rakousko podle něj proudí až 1500 megawattů výkonu elektřiny. Určit, kolik z toho je z jádra, to je podle něj nesmysl.

Rakousko se chce bez elektřiny z jádra obejít od roku 2014

Mitterlehner dnes znovu ujistil, že sází na podporu obnovitelných zdrojů energie a úspornosti. Rakousko se tak podle něj bez elektřiny z jádra obejde od roku 2014. Kromě toho jsou rakouští spotřebitelé velmi uvědomělí, podtrhl ministr a poukázal na to, že už dnes je původ proudu řádně označován.

Rakouský ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich nevyloučil, že rakouské energetické společnosti se samy dobrovolně zavážou k tomu, že nebudou dovážet žádný proud z jádra.

Zklamáni jsou naopak z bezvýsledného konce dnešního „protijaderného summitu“ zástupci ekologických organizací Global 2000 a Greenpeace. Poukázali mimo jiné na právní rozbor, který si objednali a podle něhož legislativnímu zákazu dovozu elektřiny z jaderných elektráren nic nebrání.

Podle Greenpeace a Global 2000 loni podíl elektřiny z jádra v Rakousku činil čtyři procenta, což je o tři procenta méně než v předchozím roce. Na proud z jádra nadále sázejí energetické společnosti Verbund, Energie Klagenfurt a Kelag.