Žatec: Grammer obsadí haly po Panasoniku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Je to dobrá zpráva pro nezaměstnané, kterých je na Žatecku více než dost. Developerská skupina CTP koupila haly, které v tamní průmyslové zóně zbyly po společnosti Panasonic, jež svou továrnu zavřela loni.

Současně CTP uzavřela patnáctiletou smlouvu s dodavatelem automobilek Grammer, který se má do Žatce nastěhovat v červenci. Potvrdil to marketingový ředitel CTP Thomas A. Kostelac, aniž by sdělil hodnotu zakázky.

Panasonic, který v průmyslové zóně vyráběl LCD obrazovky, zaměstnával šest stovek lidí. Většinu propustil koncem loňského roku. Grammer zatím na otázky ohledně plánů v Žatci nereagoval. Když však v březnu zastupitelé Ústeckého kraje schvalovali převedení pozemků a hal na CTP, uvedli, že nový výrobce dá znovu práci šesti stovkám pracovníků.

Nástup Grammeru do Žatce podle CTP souvisí s expanzí německé společnosti v Česku, kde už má podnik dvě továrny. První s pěti stovkami zaměstnanců se nachází v Tachově, kde společnost na sklonku loňského roku otevřela novou halu.

Grammer odtud dodává například sedačky pro nákladní automobily Daimler a DAF. Tachovský podnik nyní drží 36 procent evropského trhu sedaček pro nákladní vozy. Druhou dosavadní výrobnu provozuje Grammer v Mostu.

Spolu s halami po Panasoniku získala CTP i pozemky v okolí původního areálu. „Budeme pro ně shánět další firmy, které budou chtít jít do této výtečné lokality či které mohou chtít využít synergií s Grammerem,“ uvedl Kostelac. Příchod dalších firem do zóny nevylučuje ještě letos.

Ústecký kraj, do něhož Žatec spadá, má dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. V dubnu na severu Čech činila zhruba jedenáct procent. Bez práce bylo v kraji přibližně 64 tisíc lidí.