Zbraním se dařilo i v recesi. Nejvíc prodal Lockheed Martin

Americký "neviditelný" bombardér B-2

Americký "neviditelný" bombardér B-2 Zdroj: profimedia.cz

Kdybychom hledali odvětví, na která nemá vliv ekonomická recese, nesměl by mezi nimi chybět zbrojní průmysl. V roce 2009, kdy ve světě řádila ekonomická krize, si firmy jako Lockheed Martin, BAE Systems nebo EADS na nedostatek zakázek stěžovat nemohly – trh se zbraněmi tehdy stoupl o sedm procent. Zbraním se daří dlouhodobě: od roku 2002 stouply obchody se smrtícím arzenálem o 147 procent.

V roce 2010 pak tempo mírně zpomalilo na jednoprocentní růst. Sto největších globálních výrobců zbraní kromě Číny v tomto roce prodalo zbraně a služby za celkem 411,1 miliard dolarů. Je to o procento víc než v roce 2009, oznámil v pondělí Stockholmský mezinárodní mírový institut (SIPRI), který sleduje obchod se zbraněmi.

„Údaje za rok 2010 ukazují, že hlavní hráči jsou schopní prodávat zbraně a vojenské služby i navzdory finanční krizi, která jiné sektory výrazně ovlivňuje,“ uvádí expertka ze SIPRI Susan Jacksonová.

Žebříčku TOP 100 výrobců tradičně dominují Spojené státy, které v něm zabírají 44 pozic a tvoří 60 procent trhu, tedy 246,6 miliard dolarů. První desítce, ve které je sedm firem z USA, vévodí Lockheed Martin s tržbami ve výši 35,7 miliard dolarů.

Z neamerických firem je na druhém místě britská BAE Systems, na sedmém evropská skupina EADS a italská Finmeccanica na osmé pozici. Počet evropských firem přítomných v první stovce v roce 2010 klesl z 33 na 30. Jejich obrat se na celkovém obchodu podílí 29 procenty neboli 119 miliardami dolarů.

Trend: firmy ke zbraním prodávají i know-how

Vývoj na trhu se zbraněmi ukazuje jasný trend koncentrace majetku: prvních deset hráčů má na svědomí 56 procent tržeb, tedy 230 miliard dolarů. Dalším trendem je prodej „know how“ neboli vojenských služeb. Podle výpočtů SIPRI tvoří trénink, logistika, údržba, oprava a dodávka zbraní 48 procent zbrojních tržeb a sledované firmy v ní vidí velkou budoucnost.

Hlavními výrobci zbraní jsou sice americké a evropské firmy, v žebříčku by ale určitě nechyběla Čína, kdyby u ní existovaly ověřitelné údaje. U Číny, stejně jako u Kazachstánu nebo Ukrajiny, ale neexistují spolehlivé zdroje informací.

Odranizace SIPRI vznikla v roce 1966 a specializuje se na kontrolu obchodu se zbraněmi a odzbrojení. Z poloviny ji financuje švédský stát. Žebříček 100 největších výrobců publikuje od roku 1990.

Lockheed Martin F-35Lockheed Martin F-35

Lockheed Martin – hlavní zbrojař americké armády
Dvorní zbrojař americké armády Lockheed Martin nyní vyvíjí pátou generaci stíhaček F-35 ve spolupráci s americkým Northrop Grumman a britským BAE Systems. Má jít o jeden z největších vojenských programů v historii.

Po jeho dokončení si jen 2500 stíhaček koupí americký stát za 240 miliard dolarů. Měsíčně je jich firma schopna vyrobit asi dvacet.