Zelená energie láká investory, slibuje vyšší výnosy než cenné papíry

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Schott AG

Výroba takzvané zelené energie a výstavba s ní spojené infrastruktury jsou nyní pro investory přitažlivější, protože v Evropě klesá závislost na jejich vládní podpoře. Uvedli to zástupci oddělení správy aktiv v největší evropské pojišťovně Allianz. Ta investovala miliardy eur do energií z obnovitelných zdrojů. Podle jejích činitelů teď hledají institucionální investoři další možnosti investic, protože výnosy vládních dluhopisů jsou nezajímavé.

„Tyto investice buď již nabízejí atraktivní výkupní ceny a jsou už schopné konkurovat energiím z konvenčních zdrojů, anebo se tímto směrem pohybují,“ řekl podle agentury Reuters Armin Sandhövel, který má v investiční společnosti Allianz Global Investors na starosti investice do obnovitelných zdrojů.

„Toto je i budoucnost trhu, rozšíří jej a učiní uspokojivějším pro institucionální investory“ jako jsou fondy nebo pojišťovny. Z hlediska výnosnosti na tom podle něj jsou nejdále solární a větrná zařízení ve Španělsku a v Itálii, spíše než v severských zemích. Velká Británie, Německo, Francie a státy Beneluxu je ale prý dotáhnou.

Německá vláda se před dvěma lety rozhodla, že země postupně přestane využívat jadernou energii. Inspirovala ji havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Německo se pak přihlásilo k mnohem většímu využití energie z obnovitelných zdrojů a jen loni se zelené energie na celkovém objemu energie vyrobené v Německu podílely z 22 procent.

Odstavení starších jaderných elektráren a podpora výstavby solárních a větrných elektráren ale přispěly k tomu, že ceny elektřiny jsou v Německu jedny z nejvyšších v Evropské unii.

V Česku byl v roce 2011 podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie 9,4 procenta, čímž si země vysloužila 19. místo v Evropské unii. Celkový průměr je 13 procent. V roce 2004 podíl v České republice činil 5,9 procenta, v roce 2008 7,2 a v roce 2010 8,4 procenta.