Zeman chce těžbu v Paskově minimálně do roku 2016

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman požaduje, aby se v Dole Paskov těžilo minimálně do roku 2016, oznámili odboráři po jednání s prezidentem v Karviné. Stát podle nich má možnosti, jak vlastníka k pokračování těžby donutit. Firma OKD, která Paskov vlastní, minulý měsíc oznámila, že ztrátový důl s téměř třemi tisíci zaměstnanci do konce příštího roku zavře.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík prohlásil, že s prezidentem mluvili o tom, že by se v Paskově mělo jednat určitě ne o zasypání, ale minimálně o konzervaci dolu. „Prvořadé je tento důl zachovat, aby se těžilo dál,“ dodal Pytlík.

Při konzervačním režimu se udržuje důl v takovém stavu, aby se v něm mohla obnovit těžba. Po zasypání už těžbu obnovit nelze. Podle OKD by likvidace Paskova stála víc než miliardu korun, přičemž větší část by z toho připadla na sociální program pro zaměstnance.

Šéf hornického odborového svazu Jan Sábel řekl, že v Dole Paskov je minimálně 20 milionů tun černého uhlí, které se těžko dá někde v Evropě najít. „Ve spolupráci i s managementem si myslím, že pokud uděláme důkladnou analýzu finančních prostředků, tak Důl Paskov by mohl těžit déle než do roku 2018,“ doplnil Sábel.

Podle něj stát může majitele dolu k pokračování těžby donutit, pokud bude chtít. „Hovořili jsme o tom, že se provede důkladná kontrola privatizační smlouvy. A určitě už dneska je jasné, že některé body by se daly využít v určitém procesu, eventuálně i soudním,“ upřesnil Sábel.

Poslední šachta na Ostravsku
Důl Paskov je posledním funkčním dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru, všechny ostatní byly postupně uzavřeny. Kvůli horším podmínkám je těžba v dolech na Ostravsku oproti karvinským náročnější i finančně nákladnější. Sloje jsou tam totiž nižší, a navíc nejsou uloženy rovnoběžně, ale lámou se pod různými úhly. Přístup k nim je tak podstatně těžší a těžba se prodražuje. Údajně jsou tam i horší pracovní podmínky pro horníky, je tam větší vedro a hůř se tam větrá. Podle odborářů byl ale Paskov za posledních pět let ztrátový pouze ve dvou letech, navíc se údajně začínají příznivě vyvíjet ceny uhlí.

Podle prezidenta Zemana by se měli všichni majitelé podniků snažit svoje firmy vždy rozvíjet. „Není ani tak důležité, kdo podnik vlastní, ale jestli ho umí vlastnit. Protože vlastnictví zavazuje. Zavazuje k tomu, aby vlastník nebyl jen investiční nebo finanční spekulant, ale aby byl člověk, který žije se svým podnikem, rozumí tomuto podniku a je ochoten reinvestovat své zisky do jeho rozvoje,“ řekl Zeman na konferenci v Ostravě.

Zeman již dříve kritizoval spolumajitele NWR, miliardáře Zdeňka Bakalu, a zároveň navrhoval, aby se pokračování ztrátové těžby financovalo z výnosů z někdejších bytů OKD, které nyní patří firmě RPG Byty. Tu vlastní skupina BXR z poloviny ovládaná právě Bakalou. BXR zároveň vlastní zhruba 64 procent akcií NWR, které skrze OKD patří prodělečný důl Paskov.

Společnost RPG Byty získala hornický bytový fond od své mateřské firmy RPG Industries spoluvlastněné Bakalou, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala.

„Myslím si, že v dohodě s hejtmanem Moravskoslezského kraje, s ministry současné vlády, z nichž velká část z tohoto kraje pochází, najdeme řešení jak pro Důl Paskov, tak zejména pro pokračování těžby tady,“ prohlásil prezident před lidmi na karvinském náměstí. OKD už dříve oznámila, že chce rozšířit těžbu pod Karvinou. Část obyvatel s tím nesouhlasí, radnice nicméně připouští rozšíření těžby pod částí Staré Město.