Zemkovy hutě stáhla havárie do ztráty

Zdeněk Zemek

Zdeněk Zemek Zdroj: Anna Vackova, E15

Loňská havárie obřího ozubeného kola ve Válcovnách trub Chomutov připravila hutní divizi skupiny Z-Group Zdeňka Zemka o 200 milionů korun. „Původně jsme měli v hutní výrobě skončit se ziskem přes sto milionů korun. Teď to bude stejné číslo, ale půjde o ztrátu. Výpadek se přenesl také do ocelárny v Hrádku, která dodává do Chomutova ingoty,“ říká Zdeněk Zemek. Kvůli havárii výroba stála tři měsíce.

První odhady hovořily o tom, že se výrobu povede spustit až letos v květnu. Firma nakonec opravy zvládla do listopadu loňského roku. Od té doby jedou závody v Chomutově i v Hrádku na plný výkon. Zemkovy firmy mohly nabrat zpět desítky zaměstnanců, které poslaly po havárii na úřady práce. „V Chomutově v zájmu plynulosti provozu počet zaměstnanců dokonce poroste,“ dodává Zemek.

Chomutovská rourovna se do budoucna chce podobně dlouhému výpadku výroby vyhnout. Firma vytipovala deset nejsložitějších a nejpravděpodobnějších komplikací ve výrobě. Všechna kritická zařízení už objednala, aby následná oprava trvala v řádu několika týdnů. Tato opatření budou Válcovnu trub stát desítky milionů korun.

Havárie Zemka utvrdila v nutnosti začít s modernizací výroby, do níž hodlá v následujících letech investovat miliardu korun. „Letos vybereme dodavatele krokové a kalibrovací pece celkem za 300 milionů korun. Jedno z výběrových řízení je před dokončením, druhé bychom chtěli uzavřít do konce roku. Nové zařízení by mělo být hotové příští rok,“ tvrdí Zemek.

Nové pece by měly zlepšit kvalitu meziproduktů pro další zpracování a přinést také úspory na energiích. V Chomutově bude možné ve větší míře vyrábět nerezové trubky, trubky z vysokopevnostní oceli a nové rozměrové řady. „Obyčejné jakosti bychom měli do budoucna opustit. Za posledních patnáct let se ve světě postavilo dvacet podobných linek, jaké máme v Chomutově. Z nich čtrnáct vzniklo v Číně. I proto chceme přejít o kategorii výš,“ vysvětluje záměr Zemek.

Díky novým výrobním možnostem by se tržby hutní divize Z-Group měly ve srovnání s dneškem zvednout o padesát procent. Zisk by mohl vzrůst na dvojnásobek. Celá miliardová modernizace by mohla být hotová do pěti let, pokud hutnictví nepostihne podobná krize jako v roce 2008. Tehdy se evropská výroba propadla o desítky procent a na předkrizové úrovně se ještě nevrátila.