Zisk ČEZ ve čtvrtletí vzrostl o čtvrtinu, pomohl odchod z Albánie

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Richard Rames, E15

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí vzrostl oproti stejnému období loňského roku o 24 procent na 17,9 miliardy korun. Tržby skupiny se zároveň meziročně snížily o jedno procento na 60 miliard korun. ČEZ také po uzavření dlouhodobé smlouvy o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady zvýšil očekávaný celoroční provozní zisk před odpisy (EBITDA) o miliardu na 81 miliard korun a očekávaný celoroční čistý zisk o 500 milionů na 37,5 miliardy korun.

Skupina uvedla, že ke zvýšení zisku přispělo ukončení působení v Albánii, mimořádný zisk z obchodů s emisními povolenkami a začlenění společnosti Energotrans do Skupiny ČEZ. Provozní zisk před odpisy EBITDA činil 28,3 miliardy korun, o osm procent meziročně více.

V Albánii regulační úřad odebral tamní dceřiné společnosti ČEZ licenci k distribuci elektřiny a jmenoval do jejího vedení státního administrátora. ČEZ v důsledku ztráty kontroly nad společností účetně odepsal aktiva ve výši 8,2 miliardy korun a pasiva za 12,5 miliardy korun. Po zohlednění ostatních položek je účetní zisk ze ztráty kontroly nad albánskou firmou CEZ Shpërndarje 1,8 miliardy korun. Firma zároveň přišla o peněžní prostředky v rozsahu 151 milionů korun.

„První čtvrtletí roku 2013 bylo pro nás velmi úspěšné a to navzdory klesajícím cenám elektřiny i navzdory nepříznivým regulatorním zásahům národních i evropských institucí,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Připomněl uzavření padesátileté smlouvy se společností Czech Coal o dodávkách uhlí do Počerad i prodej elektrárny Chvaletice společnosti Litvínovská uhelná za 4,12 miliardy korun. „Tyto dvě smlouvy významně přispějí k budoucí stabilitě naší společnosti i ke stabilitě trhu s uhlím a elektřinou v celé České republice,“ dodal Beneš.

Předpokládané celoroční výsledky firmy nicméně ještě výnos z prodeje Chvaletic neobsahují. Prodej elektrárny se v nich projeví poté, co transakci schválí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který začal smlouvu mezi ČEZ a Litvínovskou uhelnou posuzovat v dubnu.

Vývoj akcií ČEZ v uplynulém roce:

Vývoj akcií ČEZ v uplynulém roceVývoj akcií ČEZ v uplynulém roce | E15

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Analytici očekávají, že zveřejněná čísla přinesou bezprostřední pozitivní reakce. „Z dlouhodobějšího pohledu zůstáváme opatrní a za vhodnou strategii stále považujeme redukci pozice při výraznějším růstu ceny, obzvláště takového, který nemá oporu v růstu cen silové elektřiny, a využívání jiných investičních příležitostí,“ uvedl analytik Tomáš Sýkora z Patria Direct.

„Podíl zajištěné elektřiny na nejbližší roky (63 procent pro rok 2014 s průměrnou cenou 47,7 eur za MWh a 39 procent pro rok 2015 s 45 eury za MWh) je nižší než u většiny evropských konkurentů a zanechává tak budoucí hospodaření společnosti zranitelnější vůči aktuálně nízké ceně silové elektřiny v Německu (38 - 39 eur za MWh), respektive vůči jejím dalším případným poklesům,“ míní Sýkora.