Zničíte nás. Malé lihovary si stěžují na další absurdní požadavek celníků

Ilustrační foto (Foto: ČTK)

Ilustrační foto (Foto: ČTK) Zdroj: CTK

Na menší lihovary a likérky se po povinných kaucích valí další pohroma. Celní správa totiž vydala technické požadavky na monitorovací kamery, které musí výrobci lihovin rozmístit do svých prostor. Celníci přitom žádají to nejlepší včetně přímého přenosu z lihovarů na celní úřady. I menší podniky náklady na nákup, instalaci a provoz kamer odhadují na statisíce a obávají se kvůli tomu zániku.

Monitorovací systém má celníkům umožnit „stálý daňový dozor, to znamená jejich nepřetržité on-line monitorování se současným pořizováním obrazového záznamu ze sledovaných míst, přičemž kvalita obrazu na výstupu od subjektu musí zaručit čitelnost na straně správce daně,“ uvádí informační dokument celníků pro lihovary. Dokument však navíc do detailů stanovuje, jaké kamery smějí lihovary použít.

Podle Martina Žufánka z Rodinného lihovaru Žufánek podmínky celníků splní jen velmi nákladné vybavení. „Kontaktovali jsme našeho dodavatele, podle něj podmínky splní jen jeden typ kamer, ceny prý začínají na 40 tisících za kus,“ vysvětlil pro E15.cz. Jen Žufánkův lihovar by přitom takových kamer musel mít devět, k tomu záložní zdroj na přibližně šest hodin chodu a archiv starých záznamů na 70 dní. „Kauci jsme jakžtakž vydýchali, toto je ale horší. Asi bychom skončili,“ říká lihovarník z malé obce u Uherského Brodu. A dodává podezření, zda požadavky nejsou ušité na míru jednomu dodavateli.

Parametry plní jediná kamera na trhu

Požadavky celníků jsou přemrštěné i podle redaktora magazínu Computer Dušana Kose. „Kamery s podobnými parametry se obvykle umisťují na vysoké budovy, ze kterých pak jsou schopné například na náměstích rozlišit jednotlivé obličeje chodců,“ vysvětluje.

Podle Jana Syrovátky ze společnosti Escad Trade, prodávající kamerové systémy, dokáže technické požadavky celníků přesně splnit jediná kamera čínského výrobce s cenou okolo 26 tisíc korun. Ceny kamer jiných značek s obdobnými vlastnostmi, které ovšem zadání neodpovídají ve všech ohledech, pak mohou být i dvojnásobné. „Naprosto nechápu, proč má kamera mít ty nejšpičkovější parametry, tak obrovský zoom a rozlišení FullHD, když na to, co by měla sledovat, by stačila obyčejná kamera s pevným objektivem a rozlišením HD,“ reagoval pro E15.cz Syrovátka.

Nároky celníků na kamery jsou omezující i podle Jana Kudly ze společnosti All Elektro Ostrava. „Sporným parametrem je 30x optický zoom, který je při takovémto provozu naprosto zbytečný. Pokud bychom tento parametr vynechali, zbylým požadavkům odpovídá mnoho modelů, které jsou na našem trhu dostupné,“ řekl.

Problém je i s přenosem dat k celníkům. „Náš poskytovatel internetu nemá takovou linku, která by dokázala zajistit streamování na celní úřad, a nedokáže nám ani zaručit stoprocentní konektivitu,“ pokračuje Žufánek. Jeho slova potvrzuje šéfredaktor serveru Žive.cz David Polesný. Jedna kamera totiž podle něj za 70 dní nahraje téměř 10TB dat, ke kterým se úředníci bez vysokorychlostního připojení k internetu v lihovarech nebudou schopni dostat. Celníci jsou ale podle Generáního ředitelství cel na příjem takto velkého objemu dat připraveni. „Správce daně je vybaven zařízením schopným přijímat audio – video signál v daném rozlišení,“ uvedla mluvčí úřadu Martina Kaňková.

Proč a na základě jakých doporučení celníci požadují monitorovací systém s takto vysokými nároky, ale na dotaz E15.cz nezdůvodnili. „Zveřejněná specifikace je návrhem pro efektivní kontrolu pomocí sledovacího zařízení a návaznost na normu ČSN. Před započetím prací na přípravě či úpravě sledovacího zařízení je vhodné kontaktovat správce daně ke konzultaci o dostatečnosti zamýšleného sledovacího zařízení,“ uvedla pouze obecně Kaňková. Účinnost zákona o povinném značení lihu je od 1. prosince 2013 s přechodným obdobím končícím 3. března 2014.

I kauce mohou ještě způsobit krachy

Povinnost zavést sledovací systémy je pro lihovary a distributory lihovin už druhou ranou v poslední době. Na konci loňského roku totiž musely složit kauci nejméně půl milionu korun, za kterou získaly 25 tisíc kolků. Pokud by jim toto množství nestačilo, musí počítat s pětimilionovou platbou.

Kvůli kauci už některé menší provozy činnost ukončily nebo přerušily. „Osobně vím o čtyřech výrobcích, kteří skončili, mnohem silněji to ale dopadlo na distributory,“ uvedl Žufánek. Hlavní vlna odchodů z branže ale může přijít až v průběhu roku. „25 tisíc kolků nám bude stačit do dubna, do května. Pak budeme muset řešit, co dál,“ vysvětlil s tím, že pětimilionovou kauci by nyní zaplatit nedokázal.

Ministerstvo obešlo ochránce soukromí
Ministerstvo financí při tvorbě zákona, který lihovarům ukládá povinnost rozmístit ve svých provozech kamerové systémy, pochybilo. Nepožádalo totiž o vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů, uvedla pro E15.cz jeho mluvčí Hana Štěpánková. „Úřad je tedy o povinnosti zavedení kamerových systémů informován teprve nyní, spolu s upozorněním celní správy,“ řekla. Obecně se ale úřad proti kamerám nestaví. „Pokud jde o pracoviště, která mají zvláštní režimy, tak tam jsou kamery opodstatněné,“ uvedla s tím, že to platí například pro elektrárny či pro provozy zpracovávající drahé kovy.