Zřízení solárních minielektráren má být nyní jednodušší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Rodiny, které by si chtěly dát na střechu domu solární panely a vyrábět elektřinu pro svou spotřebu, budou mít jednodušší život. Ministerstvo průmyslu a obchodu nově navrhuje, že nebudou potřebovat licenci a nebudou muset měřit a vykazovat elektřinu ani v případě, že spotřebují jen část vyrobeného proudu a zbytek pošlou do distribuční sítě.

Ještě před měsícem ministerstvo v návrhu novely energetického zákona trvalo na tom, že se jednodušší administrativa bude týkat jen malých výroben určených výhradně pro vlastní spotřebu.

Nejvíce může úleva prospět střešním solárním elektrárnám. Jejich instalace se letos kvůli ukončení podpory zastavily, což ohrozilo existenci řady instalačních firem. Ročně by se podle odhadu fotovoltaické asociace Czepho mohlo na střechy umístit až 15 tisíc elektráren s celkovým výkonem 150 megawattů. „Při spotřebě 70 procent elektřiny v domě by se rodině investice vrátila do 15 let,“ dodává ředitelka asociace Veronika Knoblochová.

Snazší stavba elektráren může také otevřít cestu k dalším typům podpory samozásobování energií. „Diskutovat můžeme třeba o net-meteringu, tedy vzájemném započítání dodané a odebrané elektřiny ze sítě či investičním dotacím na část nákladů z prostředků určených na snižování spotřeby energie,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Z Operačního programu Životní prostředí o investiční podpoře neuvažujeme. V rámci programu Nová zelená úsporám jsou fotovoltaické systémy podporovány nepřímo již nyní, a to u výstavby rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností,“ říká mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová. Nevylučuje ale, že se podpora solárním elektrárnám v někdy objeví.

Se solárními panely se na střechách v Česku počítá
Budoucnost české fotovoltaiky patří střešním elektrárnám. Tak to tvrdí návrh aktualizace Státní energetické koncepce. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které koncepci zpracovává, předpokládá, že solární panely časem budou na více než polovině rodinných domů a více než 70 procentech průmyslových objektů.
V roce 2025 by soláry měly vyrobit o polovinu energie více než dnes a v roce 2035 by výroba měla být až dvojnásobná. Pomoci takovému rozmachu by mělo nově navrhované výrazné zjednodušení administrativy pro malé instalace do deseti kilowattů. Fovoltaická asociace Czepho nicméně upozorňuje, že koncepce vychází u solárních elektráren z nereálných předpokladů. Například počítá s tím, že po roce 2025 začnou zanikat stávající solární elektrárny, jak jim bude končit podpora. Jenže jim podle Czepho nebude nic bránit v tom, aby dál vyráběly.
Ministerstvo podle solárníků nebere v úvahu ani to, že cena panelů postupně klesá. Do roku 2030 se podle odhadů Mezinárodní agentury pro energii sníží na polovinu. Například v Německu se cena elektřiny ze slunce dostala na úroveň koncových cen elektřiny už v roce 2012.
Slovensko dá na soláry miliony
Slovenská vláda hodlá dotovat malé obnovitelné zdroje, které budou sloužit k výrobě elektřiny pro vlastní spotřebu. Celkem plánuje na investiční dotace na podporu drobných solárníků vyčlenit sto patnáct milionů eur. Sto milionů půjde z evropských fondů, zbytek ze státního rozpočtu. Dotace by měly pokrýt čtvrtinu nákladů na investici. Nyní musí slovenský plán schválit ještě Evropská komise.