Zrušení podpory šetrné energie elektřinu lidem nezdraží, brání se ministerstvo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hnilickova Karolina

Plánované zrušení osvobození elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) od daní její cenu pro koncové zákazníky nezmění. Uvedlo to ministerstvo financí, které do připravované novely energetického zákona prosadilo, že OZE mají přijít o výjimku, díky níž se z nich nemusela platit daň z elektřiny.

Podle úřadu je hlavním důvodem návrhu možné zneužití daňových úlev. Daň ve výši 28,30 korun za megawatthodinu platí v Česku obchodníci s elektřinou od roku 2008.

„Provádění kontroly oprávněnosti uplatněného osvobození je v praxi velmi problematické. Z hlediska správy daně by tedy toto zrušení napomohlo k eliminaci daňových úniků, respektive zneužívání, které lze po zkušenostech s obdobnými úlevami očekávat,“ uvedlo ministerstvo.

Ekologicky šetrná elektřina se prokazuje „průkazem původu“, který vydává Operátor trhu s elektřinou (OTE). Průkaz je plně obchodovatelný a převoditelný. Česko proto musí přijímat průkazy i z jiných evropských států. A právě v tom vidí ministerstvo problém.

„V některých zemích je těchto certifikátů přebytek a jejich prodejní cena je minimální. V důsledku toho vzniká značné riziko jejich nekontrolovatelného přesunu na český trh a hromadného zneužívání daňové úlevy,“ doplnilo ministerstvo.

Miliony do státního rozpočtu

Podle informací serveru E15.cz vybral loni stát na dani z elektřiny 1,3 miliardy korun, nová úprava by mohla do státního rozpočtu přinést dalších více než 300 milionů.

Tento návrh není jediný, který se v novele energetického zákona týká obnovitelných zdrojů. Jejich výrobcům chce stát pro změnu stanovit maximální množství elektřiny s nárokem na státní podporu. Novela zákona by měla být schválena do konce letošního roku, v současné době ho projednává Legislativní rada vlády.