Průmysl je kromě stavebnictví z recese venku

Víra podnikatelů v domácí hospodářství rostla v červnu meziročně o 3,7 bodu, meziměsíčně o 0,3 bodu klesla.

Víra podnikatelů v domácí hospodářství rostla v červnu meziročně o 3,7 bodu, meziměsíčně o 0,3 bodu klesla. Zdroj: ctk

Víra podnikatelů v domácí hospodářství rostla v červnu meziročně o 3,7 bodu, meziměsíčně o 0,3 bodu klesla. Z poklesu způsobeného recesí se již vzpamatovala všechna odvětví až na stavebnictví. Spotřebitelé jsou ale pesimističtí. Vyplývá to z červnových výsledků indikátoru důvěry v hospodářství, který vydává Český statistický úřad (ČSÚ).

Celkově Češi ekonomice věří stejně jako minulý měsíc. Mírný meziměsíční pokles v průmyslu a stavebnictví kompenzovalo zvýšení důvěry v některých službách a obchodě. „Nálada průmyslových firem ohledně dalšího vývoje ekonomiky tak od začátku roku docela výrazně poklesla, i když je stále nad úrovní loňského června. Je přitom zajímavé, jak rozdílně vidí budoucnost průmyslové firmy v ČR ve srovnání s těmi německými,“ komentoval data ekonom ČSOB Petr Dufek.

Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně propadla o 1,3 bodu, v porovnání s červnem je dokonce o 14,3 bodu níže. Spotřebitelé se také obávají zhoršení ekonomické situace v příštích 12 měsících, nemyslí si ale, že by to mělo jejich osobní finance zasáhnout více, než se domnívali minulý měsíc. Více tázaných také očekává růst nezaměstnanosti. Doba je podle nich nevhodná na spoření.

„Spotřebitelé zůstávají obezřetní a nedá se proto předpokládat, že by se začali vrhat do větších nákupů. Proto ani v letošním roce nesázíme na to, že spotřebitelská poptávka bude hybnou silou domácí ekonomiky,“ dodal Dufek.

Respondenti mezi podnikateli očekávají, že v příštích měsících mírně stoupne výroba, opatrně ale posuzují zaměstnanost. Celkový výhled na čtvrt roku je stejný jako v květnu, odhad vývoje na šest měsíců je mírně pesimističtější. Důvěra v průmysl tak meziměsíčně klesla o 0,6 bodu, meziročně stoupla o 1,4 bodu.

Vývoj ukazatele důvěry od roku 1998:Vývoj ukazatele důvěry.Vývoj ukazatele důvěry.|CSUZdroj: ČSÚ

Situace ve stavebnictví je podle ČSÚ stále špatná. Developeři sice ekonomiku hodnotí o něco lépe než v květnu, dolů také zamířilo již tak nízké hodnocení poptávky. Tempo stavební činnosti by navíc mělo klesat i v příštích těch měsících, přesto se ale situace podnikatelů v tomto oboru podle jejich odhadu zlepší. Firmy mají zakázky na následující 8,2 měsíce.

Daří se obchodu, důvěra v něj stoupla o 3 body meziměsíčně a o 7,3 bodu meziročně. Odvětví by v pozitivním trendu mělo pokračovat.

Český ukazatel hodnocení ekonomiky v mezinárodním srovnání:Český ukazatel hodnocení ekonomiky v mezinárodním srovnání.Český ukazatel hodnocení ekonomiky v mezinárodním srovnání.|CSUZdroj: ČSÚ