Průmysl koriguje růst. Zájem o auta z Česka ale neopadá, míní analytik

Výroba vozu vozu Hyundai Tucson

Výroba vozu vozu Hyundai Tucson Zdroj: ctk

Květnové výsledky průmyslu mírně zaostaly za očekáváním. Výroba zpomalila meziroční růst na dvě procenta z dubnových 4,3 procenta. Nijak oslnivé nebyly tentokrát ani zakázky. Analytici ale upozorňují, že i když jde na první pohled o méně příznivá čísla, jedná se spíše o korekci předchozích strmých růstů než o to, že by nejsilnější české odvětví začalo ztrácet dech.

Průmysl tradičně táhne nahoru výroba osobních automobilů směřující k novým rekordům následovaná výrobci elektrických zařízení a plastů. Naproti tomu nepřekvapily ani obory v útlumu, a sice energetika a těžební průmysl.

Do květnové produkce pravidelně zasahují svátky. Z toho důvodu po sezónním očištění a po zohlednění ještě jednoho chybějícího dne vychází růst průmyslové produkce na 4,6 procenta, což je druhý nejvyšší nárůst produkce od počátku roku. „Výsledek za květen proto není tak špatný, jak by se z neočištěných dat mohlo zdát,“ míní hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní předstihové ukazatele ve prospěch dalšího růstu. „Proto nadále předpokládáme, že průmyslová produkce si letos připíše téměř šest procent, zatímco loni rostla o pět procent,“ dodala.

Graphical visualization of Cz Industrial Production

S celkem dobrou náladou panující v průmyslu – ať už jde o ukazatele důvěry nebo indexy nákupních manažerů – kontrastují podle analytika ČSOB Petra Dufka nízké zakázky. Meziročně rostou jen o 1,4 procenta, ty zahraniční se dokonce propadly. V záporu skončily dokonce objednávky v automobilovém průmyslu.

“Znamená to snad, že začíná opadat zájem o nové vozy vyráběné v Česku? Předpokládáme, že nikoliv a to s ohledem na rostoucí poptávku po nových autech v Evropě i s ohledem na odhodlání spotřebitelů ve většině zemí EU pořídit si během roku nový vůz. Navíc platí, že i číslo za zakázky ovlivnil nižší počet pracovních dnů,” uvedl Dufek.

Zpomalení tempa růstu nových průmyslových zakázek je však podle ekonoma skupiny Roklen Lukáše Kovandy určitým varovným signálem. Propad průmyslových zakázek ze zahraniční zřejmě souvisí s přechodným útlumem německé průmyslové výroby, podotkl.

Podle Dufka průmysl navzdory krátkodobému zvolnění zůstává jedním z nejrychleji rostoucích odvětví v Česku a současně i významným tvůrcem nových pracovních míst. “Jen v květnu tam pracovalo o 3,3 procenta více zaměstnanců než loni, zatímco jejich mzda, i s ohledem na kratší měsíc, rostla jen o 1,3 procenta,” dodal analytik.