Průmysl přibržďuje - v červnu zpomalil na 7,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Průmyslová výroba v Česku v červnu meziročně zpomalila růst na 7,4 procenta po květnovém zvýšení o 15,2 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,9 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o pět procent. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky červnová statistika průmyslové výroby zaostala pouze mírně za průměrným tržním očekáváním a ukázala, že úspěch tohoto sektoru stojí a padá výlučně se zahraniční poptávkou. Podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho červnový výsledek není deformovaný meziročním rozdílem počtu pracovních dní, a tak se na něm podepsal zejména pokles průmyslové aktivity v Německu. Nejvíce se na meziročním růstu podílela tradičně výroba motorových vozidel, výroba strojů a výroba elektrických zařízení. Naopak průmyslová výroba poklesla v potravinářském průmyslu, v odvětví zpracování dřeva a v odvětví výroby počítačů a elektrických zařízení. Podle něj se ale ukazuje, že průmyslová výroba již ztrácí dech - vzhledem k tomu, že v květnu průmysl rostl o 2,7 procenta.

„Červnové výsledky průmyslové výroby zapadají do dobrých výsledků celého prvního pololetí. Českému průmyslu se i přes nervozitu trhů, odrážející se v negativních předstihových ukazatelích, poměrně daří. To potvrzuje i domácí konjunkturální průzkum zaměřený na průmysl, který v červenci signalizoval mírné zlepšení výrobní činnosti, zvýšení využití výrobních kapacit, a to při vyšší spotřebě elektrické energie,“ říká ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Průmyslová produkcePrůmyslová produkce | CSU

Zdroj: ČSÚ

Marek: Průmysl ještě přibrzdí

Červnový výsledek průmyslu sice není podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka špatný, bohužel přibývá podle něj indicií, že druhá polovina roku nejspíše bude méně příznivá. „V průmyslu malé otevřené ekonomiky se velmi rychle projeví zhoršení globální ekonomické situace.

Indexy nákupních manažerů v zemích eurozóny i ve střední Evropě z posledních měsíců naznačují jasný negativní trend. Nejistotu zvyšuje nedořešená evropská dluhová krize, fiskální potíže USA a vysoká nervozita na finančních trzích, která může dále zhoršit globální ekonomickou situaci,“ uvedl.