Průmyslová výroba v Německu v listopadu překvapivě klesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Sindelar

Německá průmyslová výroba v listopadu meziměsíčně klesla o 0,3 procenta, oznámilo dnes německé ministerstvo hospodářství. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters očekávali, že produkce vykáže stejně jako v říjnu nárůst 0,5 procenta.

Na průmyslovou výrobu v Německu má podle ministerstva negativní dopad především zpomalování hospodářského růstu v rozvíjejících se zemích. Ministerstvo nicméně upozornilo, že nárůst průmyslových zakázek signalizuje, že toto odvětví čeká v příštích měsících oživení.

Čtvrteční údaje ministerstva ukázaly, že zakázky německých průmyslových podniků v listopadu stouply o 1,5 procenta, a to zejména díky silné domácí poptávce. Analytici přitom očekávali nárůst zakázek jen o 0,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Za celý loňský rok by podle prognózy německé vlády měla vykázat nárůst 1,7 procenta. Předloni stoupla o 1,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší expanzi za poslední tři roky.

De Industrial Production Mom