Průmyslu se daří, výroba v květnu stoupla o 8,6 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Boltjes Group

Průmyslová výroba v květnu zrychlila tempo meziročního růstu na 8,6 procenta. Naposledy takto výrazným tempem rostla loni v červnu. Letos v dubnu byl růst zhruba poloviční. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Letošní květen měl ve srovnání s loňským o tři pracovní dny více. K růstu přispěla tradičně výroba motorových vozidel, která v květnu stoupla o 21,4 procenta.

Kromě výroby automobilů k růstu průmyslu přispěli výrobci elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Těm výroba po předchozím útlumu stoupla meziročně o desetinu. Dařilo se také kovovýrobě s meziročním růstem o 11,1 procenta.

Dařit se ale přestalo výrobcům ostatních dopravních prostředků a zařízení, kterým produkce meziročně klesla o 11,6 procenta. V předchozích měsících rostla. V útlumu výroby jsou nadále chemičky, kterým produkce v květnu klesla o dalších 13,6 procenta, a těžaři. Těžba byla meziročně nižší o 4,5 procenta.

„Květnová data na první pohled vypadají optimisticky, po očištění o kalendářní vlivy však dále potvrzují, že průmysl postupně ztrácí svou silnou dynamiku posledních dvou let, kdy meziročně zrychloval kolem 5 procent,“ upozornil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler

</html>
<div class=„ieconomics_share“ data-tiny=„V1g3QSOIb“ ><a href=„http://ieconomics.com/wall/V1g3QSOIb“>ieconomics</a><script type=„text/javascript“ src=„http://cdn.ieconomics.com/cdn/chart/js/share.js?v=_000“></script></div>
<html>

Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 4,9 procenta, výraznější růst byl patrný v zahraničí. Tržby z přímého vývozu stouply o 6,2 procenta, kdežto domácí tržby o 3,4 procenta.

Průmyslovým podnikům se nadále dařilo získávat nové zakázky. Těch meziročně přibylo o 13,5 procenta, tempo růstu tak z dubnových 13,2 procenta ještě zrychlilo. Nové zakázky průmyslové podniky nalezly zejména v zahraničí, kde stouply o 16 procent, zatímco tuzemské zakázky vzrostly o 9,1 procenta. Nová odbytiště si našli především výrobci aut, těm zakázky vzrostly o dvě pětiny.