Ranní check: EU chystá komplikaci pro platby kryptoměnou. Levnější hypotéky stále nepřicházejí

Nová pravidla EU mohou ovlivnit i způsob placení bitcoinem

Nová pravidla EU mohou ovlivnit i způsob placení bitcoinem Zdroj: DALL-E

Dobré ráno! Je 103. den roku, svátek má Julius. V tento den v roce 1961 Jurij Gagarin jako první člověk vyletěl do vesmíru. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Evropská unie si posvítí na platby kryptem, nákup v Alze a spol. za bitcoiny bude složitější

Normy Evropské unie proti praní špinavých peněz zpřísní. Výbory Evropského parlamentu nedávno představily balík opatření, který má mimo jiné za cíl ověřovat totožnost příjemců a odesílatelů určitých typů plateb prostřednictvím virtuální měny. Nařízení může ovlivnit i způsob placení bitcoinem v českých e-shopech.

✅ Marné čekání na dostupnou hypotéku. Láce nepřichází a nový normál vyděsí

Vymodlené dramatické zlevňování hypoték se nejen zadrhlo, půjčka na bydlení za laciný peníz se nemusí uskutečnit přinejmenším ani do konce letošního roku. Bankám v posledních týdnech zdražují zdroje, ze kterých financují hypotéky. Krom toho jsou velcí poskytovatelé půjček na bydlení opatrní vůči dalšímu snižování sazeb, aby zabránili rozšíření fenoménu takzvané hypoteční turistiky. V duchu opakovaného snižování sazeb Českou národní bankou mělo být přitom jen s trochou nadsázky všechno jinak. Skeptičtější scénáře tak počítají s tím, že vyčkat s úvěrem do konce roku může znamenat úsporu jen v řádu desetinek procentních bodů.

✅ Reformy zabraly. Česká pošta loni ze své ztráty umazala miliardu

Česká pošta v loňském roce snížila ztrátu o jednu miliardu na 756 milionů korun. Letošní plán počítá s dalším poklesem ztráty na 130 milionů korun a nejpozději od roku 2026 by již transformovaný podnik měl mít ziskové hospodaření, předpokládá vedení pošty.

✅ Výstavbu na nejkvalitnější ornici nesmí stát zakazovat, říká starosta obce v sousedství automobilky

V těsné blízkosti Velkého Oseku se už dvacet let nachází jeden z největších průmyslových a obchodních areálů v Česku. Starosta obce Pavel Drahovzal (Nezávislí) neví podle svých slov o nikom, kdo by si na zónu kolem závodu automobilky Toyota stěžoval. I proto považuje návrh novely zákona o ochraně zemědělské půdy, která má plošně zakázat výstavbu na nejkvalitnější ornici, za zbytečně tvrdou. Normu nyní projednává Poslanecká sněmovna. „Vtělit paušální zákaz do zákona je možné jen tehdy, když vím, že ho budu dodržovat desítky let. Potřeby rozvoje Česka se ale mohou rychle změnit,“ říká Drahovzal, který je místopředsedou Svazu měst a obcí.

Stane se dnes:

  • Zástupci odborů budu jednat s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) o návrzích změn zákoníku práce.
  • Americké banky Citigroup a JPMorgan Chase zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí.