Ranní check: Strnad podíl v přístavu Luka Rijeka nezíská, Stanjura zdaní nadnárodní korporace

Český byznysmen Jaroslav Strnad

Český byznysmen Jaroslav Strnad Zdroj: profimedia.cz

Dobré ráno! Je 149. den roku, svátek má Maxmilián. V tento den před deseti lety začaly v Česku povodně, které si vyžádaly patnáct obětí. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Erdoğan obhájil funkci tureckého prezidenta

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan se v neděli večer prohlásil za vítěze druhého kola prezidentských voleb a poděkoval voličům za to, že mu svěřili odpovědnost vládnout zemi dalších pět let. Jeho vítězství již potvrdila i ústřední volební komise. Erdoğanovi, který získal 52,1 procenta hlasů a porazil tak lídra opozice Kemala Kiliçdaroğlua, už poblahopřáli katarský emír Tamim bin Hamad Sání, ruský prezident Vladimir Putin, prezident Francie Emmanuel Macron či maďarský premiér Viktor Orbán.

Chorvatská vláda Strnadovi vystavila stopku. Podíl v přístavu Luka Rijeka mu zatím neprodá

Průmyslník Jaroslav Strnad si bude muset na plné ovládnutí největší chorvatské přístavní společnosti Luka Rijeka počkat, případně na něj rovnou zapomenout. Chorvatský státní fond pro restrukturalizaci a privatizaci podniků (CERP) tento týden oznámil, že si v provozovateli přístavu ponechá svůj zhruba čtvrtinový podíl, čímž fakticky odmítl Strnadovu nabídku na převzetí.

Stanjura chystá daň pro nadnárodní korporace. Má vynášet šest miliard ročně

Od ledna má začít v Česku platit zdanění velkých nadnárodních korporací, případně jejich vnitrostátních odnoží. Půjde o firmy podnikající především v digitální ekonomice s obratem nad 750 milionů eur ročně, jako jsou například Google, Facebook, Amazon nebo Apple. Jejich zisky se budou danit 15 procenty. Přijetí návrhu zákona Poslaneckou sněmovnou a Senátem bude překlopením evropské směrnice do českého právního řádu.

Spojené státy se zřejmě vyhnou platební neschopnosti

Americký demokratický prezident Joe Biden a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy se v zásadě dohodli na zvýšení limitu pro zadlužení Spojených států, což americké vládě umožní vyhnout se platební neschopnosti. Po sobotním telefonickém jednání to oba potvrdili v noci na neděli. Pokud by demokraté a republikáni nenalezli shodu, hrozila by USA platební neschopnost už 5. června, což by mělo vážné dopady na celosvětové hospodářství.

Stane se dnes:

  • Končí připomínkové řízení k souboru daňových a dotačních změn, takzvanému konsolidačnímu balíčku. Vláda by se měla návrhem zabývat ve druhé polovině června.
  • Bude slavnostně podepsána smlouva mezi skupinou ČEZ a Teplárnami Brno o spolupráci na přípravě horkovodu, který přivede do Brna teplo z Jaderné elektrárny Dukovany. Akce se zúčastní primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a premiér Petr Fiala (ODS). 
  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken zahajuje ve Švédsku svou několikadenní cestu po severských zemích, jejímž cílem je prohloubit bezpečnostní a hospodářskou spolupráci. Švédsko od začátku ruské invaze na Ukrajinu usiluje o vstup do NATO.