Accolade expanduje do Polska, tamním e-shopům postaví sklady za miliardy

plánovaná stavba Accolade

plánovaná stavba Accolade Zdroj: Accolade

Česká štika mezi staviteli industriálních hal rozšiřuje byznys na polský trh. Developerská společnost Accolade investuje ve třech lokalitách miliardy korun.

Investor do skladových a průmyslových areálů Accolade se po České republice pustil do mohutné expanze do Polska. Holding tam plánuje investice téměř za osmdesát milionů eur. Podobnou částku, která v přepočtu na koruny převyšuje dvě miliardy, již společnost investovala v tuzemsku.

„Chceme diverzifikovat jak závislost na určitých odvětvích, tak na jedné zemi,“ řekl deníku E15 šéf představenstva Accolade Milan Kratina. Zatímco v Česku firma staví hodně pro průmyslové podniky typu dodavatelů Škody Auto v Kvasinách, u severních sousedů se více zaměří na internetové obchodníky.

Právě z e-commerce pochází velká část prvních klientů, jež Accolade na polském trhu získala. V Bydhošti je klientem Čechů celoevropský e-shop s pneumatikami Oponeo. Ve Štětíně již Accolade staví sklad pro velký polský e-shop Pierce, který prodává vybavení pro motocyklisty. Ve stejné lokalitě postaví Češi také halu dalšího švédského internetového obchodu Svendsen Sport. Ten je zas jedním z největších prodejců rybářského vybavení v Evropě. Další želízko v ohni má firma v polském Lublinu.

Kratina: Chceme diverzifikovat jak závislost na určitých odvětvích, tak na jedné zemi

První halu už tam postavila, celkem má v této oblasti prostor na 72 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Třetí místo pro expanzi Accolade je u Bydhoště. Také v těchto lokalitách má společnost zajištěné první nájemce. Podobně jako v Česku spolupracuje Accolade i v Polsku s developerskou společností Panattoni. Zatímco Accolade má roli investora a vlastníka průmyslových areálů, funguje Panattoni jako developer a zajišťuje samotnou výstavbu.

Expanzi české firmy podporují banky. V Polsku spolupracuje například s mBank, na domácím trhu dostala společnost na podzim přes 800 milionů korun od Erste Corporate Banking. V portfoliu Accolade jsou mimo jiné továrny světového výrobce zámků Assa Abloy v Týništi nad Orlicí nebo dodavatele automobilek Ideal Automotive v Ostrově u Stříbra.

Ve stejném území skupina připravila místo pro americký nábytkářský gigant Steelcase, v Rychnově nad Kněžnou zase pro výrobu portugalského koncernu Simoldes Plasticos. Velkou průmyslovou zónu rozvíjí Accolade rovněž v Chebu. Tam staví na míru halu pro logistickou firmu DHL, jež bude na západním okraji republiky provozovat distribuční centrum pro německou televizní společnost Sky Deutschland.

Milan Kratina: Územní plán tady nic neznamená

Kromě investic do průmyslových nemovitostí láká skupina Accolade kapitál na fond, do něhož umisťuje své objekty, říká šéf představenstva firmy Milan Kratina. Byznys však komplikují peripetie s povolováním staveb.

Založili jste fond investující do průmyslových realit. Kdo přes něj investuje?

Náš investiční fond je určen kvalifikovaným investorům, kterých v současné době máme více než tři desítky. Jsou převážně z České republiky, ale jsou mezi nimi i Němci nebo Nizozemci. Obecně to jsou majitelé firem, partneři poradenských společností, advokátních kanceláří nebo family offices.

Milan KratinaMilan Kratina

Industriální nemovitosti reagují jako první na výkyvy v ekonomice. Objevují se nějaké příznaky nového ochlazení?

Člověk musí být stále ostražitý, protože krize přicházejí vždy velmi náhle. Ochlazení prozatím nepřichází, důkazem toho jsou nově příchozí a expandující společnosti, které se nám do našich průmyslových parků jak v Česku, tak v Polsku daří velmi dobře získávat. Společně s Panattoni jsme vytipovali dobré lokality ať už podél hranice s Německem v Chebu a v Aši pro nově příchozí společnosti nebo například v Hořovicích, kde očekáváme expanze společností, které už v lokalitě působí. Po necelých třech letech od prvního projektu má nemovitostní portfolio skupiny Accolade hodnotu tří miliard korun.

Z jakých sektorů je teď největší poptávka po skladech a průmyslových halách?

Logistika se začíná stávat retailem, takže velmi významným zdrojem poptávky je e-commerce. Samozřejmě je tu ale stále velká poptávka ze stran dodavatelů do automobilového průmyslu.

Má Česká republika šanci přitáhnout další velké investice typu Amazonu?

Vzhledem k absenci jasných pravidel pro plánování to bude stále složitější. Němci i Poláci mají významně jednodušší povolovací procesy, proto jsou tam velké investice pravděpodobnější. V České republice územní plán neznamená nic. Ve velkých městech si úředníci vymiňují územní studie, teprve poté můžete jít do zjišťovacího řízení a na územní rozhodnutí. Celé se to stalo procesem na roky, kdežto velcí investoři mají na projekt měsíce. Vyřízení povolení u nás tak trvá čtyřikrát déle než u sousedů a navíc nikdy nevíte, jak to celé dopadne. Málokdo je ochotný toto akceptovat. Do Česka dnes chodí investoři, kteří tady musí být a kteří nemají na vybranou.