Amazon má v Česku druhé distribuční centrum. O zboží se starají roboty a dva tisíce zaměstnanců

Nové distribuční centrum Amazonu v Kojetíně

Nové distribuční centrum Amazonu v Kojetíně Zdroj: Accolade

Nové disitribuční centrum Amazonu v Kojetíně
Nové disitribuční centrum Amazonu v Kojetíně
Nové disitribuční centrum Amazonu v Kojetíně
4
Fotogalerie

Dvojnásobná výška a hodnota pět miliard korun. Developer Panattoni dokončil v areálu bývalého cukrovaru v Kojetíně na Přerovsku druhý sklad pro Amazon v Česku. Investorem je tuzemská skupina Accolade, která jej zařadila do svého průmyslového fondu, jehož hodnota už přesahuje 34 miliard korun.

Zatímco celková rozloha distribučního centra přesahuje 187 tisíc metrů čtverečních, půdorys zabírá méně než třetinu, přesněji jen 51 tisíc metrů čtverečních. Výška čtyřpodlažní budovy totiž v místech, kde vedou schodišťové šachty, přesahuje 27 metrů. Dosud se v Česku běžně staví haly vysoké kolem 12 metrů.

Distribuční hala v Kojetíně je vybavená robotickým centrem a pracovat v ní mají až dva tisíce zaměstnanců Amazonu. Areál vyrostl na pozemcích bývalých usazovacích nádrží cukrovaru. Železobetonovým recyklátem z jeho demolice byla zavezena okolní kaliště. Brownfield bylo proto nutné před zahájením stavby sanovat a odstranit ekologické zátěže.

Společnost Goldbeck Bau, která výstavbu realizovala, má nedaleko Kojetína továrnu na výrobu betonových prvků. Díky tomu, že je v blízkosti areálu železnice, bylo možné dopravit na stavbu vlakem přibližně 6800 panelů, jejichž hmotnost přesáhla 80 tisíc tun.

„Investice do revitalizace dosluhujících nebo chátrajících areálů je naše specializace. Opět se podařilo na pozemcích s nízkou ekologickou hodnotou společně vytvořit průmyslovou zónu, která se zařadí na špici v oblasti šetrné a technologické výstavby. Díky navázání na lokální průmyslovou tradici se z města Kojetín stane jedno z center evropské scény on-line nákupů,“ zdůraznil generální ředitel Accolade Milan Kratina.

Po Dobrovízi u Prahy je to druhý sklad Amazonu v Česku. V instalaci moderních technologii a zejména vytápění pokročila nová hala ještě dál. Namísto plynu bude vytápěná tepelnými čerpadly. „Záleží nám také na tom, aby byl provoz ohleduplný k životnímu prostředí, a proto jsme na střechu nainstalovali moderní fotovoltaické panely o výkonu čtyř megawattů. To pro představu převyšuje běžné domovní instalace o tři řády,“ uvedl generální manažer Amazonu pro Česko Michal Šmíd.

 Většina poptávky po vyšších halách bývá úzce spjata s e-commerce či s maloobchodem. „Tento trend souvisí s lepším využitím prostoru a robotizací procesů. Nicméně developeři obecně čelí problému, že územní plány tak vysoké budovy standardně neumožňují a změna plánů není jednoduchá,“ vysvětluje vedoucí pronájmů industriálních hal v realitní firmě CBRE Jan Hřivnacký.

Video placeholde
Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží, druhého nejfrekventovanějšího dopravního uzlu v Praze, získal pravomocné územní rozhodnutí. Samotná přestavba by měla začít v roce 2023 a v jejím rámci se rozšíří počet kolejí ze sedmi na devět a vybuduje se nový vestibul. • Správa železnic