Argentinské reality jsou jen pro investory s nervy z oceli

Argentina

Argentina Zdroj: CC BY 2.0: carlosfpardo

I Zahraniční investoři, kteří zůstávají od počátku milénia věrni argentinským realitám, to nemají snadné. Nejprve přišel v roce 2001 státní bankrot, který poslal ceny nemovitostí v těch nejžádanějších lokalitách k zemi. Ze dna byla jen cesta nahoru. Kdo se chytl včas, mohl vydělat. Mezi roky 2002 a 2012 se cena za metr čtvereční více než ztrojnásobila ze 600 na 1850 dolarů.

Investoři s pevnými nervy, kteří se nebáli nakupovat nemovitosti ve zbankrotované zemi a včas se jich zase zbavili, mohli slušně vydělat. Poslední dva roky ceny už opět padají a to v průměru o 8,1 procenta ročně. Vyplývá to z dat portálu Reporte Immobiliario. Může být ještě hůř. Argentina má čas jen do konce července, aby se dohodla s věřiteli a zabránila tak dalšímu svému bankrotu.

„Kdybychom byli v normální době, určitě bychom za náš dům dostali více, takhle jsme museli přistoupit na něco, co bych ještě nedávno odmítla,“ citoval deník Financial Times Jude Webberovou, svoji bývalou korespondentku pro jižní polokouli, která se z Buenos Aires přestěhovala do Mexico City.

Ačkoli země upustila od navázání pesa na americký dolar před 13 lety, většina nemovitostí je stále oceňována v amerických dolarech. Těch se ale minimálně místním nedostává, především kvůli politice prezidentky Cristiny Fernándezové, která zavedla politiku kontroly přílivu zahraničního kapitálu. Přístup ke kapitálu je u argentinských realit důležitější než jinde na světě. Pouze tři procenta Argentinců mohou dosáhnout na hypotéku. To znesnadňuje prodej.

Načasování může být nyní opět optimální pro zahraniční investory, kteří si mohou nachystat hotovost. Nízká dostupnost úvěrů tlačí nahoru nájmy, roční výnos z pronájmu rezidenčních nemovitostí se tak blíží deseti procentům, což dělá trh zajímavý i pro ty investory, kteří netouží po tom v zemi vína a steaků žít.