Během krize v Česku zkrachovalo 41 větších stavebních firem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

V Česku během krize ukončilo činnost 41 větších stavebních firem, což je 5,4 procenta z celkového počtu společností s více než 50 zaměstnanci, které v roce 2008 evidoval Český statistický úřad (ČSÚ). Dalších 29 společností odešlo do jiného odvětví. Vyplývá to ze společné analýzy společnosti CEEC Research a ČSÚ

Aktuální čísla výrazně upravují až dosud používanou statistiku zkrachovalých stavebních firem, podle níž během posledních pěti let zkrachovala čtvrtina stavařů. „Statistika ČSÚ skutečně uvádí, že v roce 2008 bylo v Česku 755 stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci, zatímco letos v březnu bylo v této kategorii 562 firem. V žádném případě se ale nedá mluvit o tom, že rozdíl znamená zkrachovalé firmy. Spíš jde o to, že firmy kvůli krizi propouštěly a dostaly se pod hranici 50 zaměstnanců, a vypadly tak ze statistik ČSÚ. Drtivá většina z nich funguje i nadále,“ vysvětlil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Nově zpracovaná analýza nezlehčuje dopady krize na české stavebnictví, pouze je upřesňuje. Potvrzuje také trend úbytku lidí pracujících v oboru a propouštění. „Pod limit 50 zaměstnanců kleslo 278 firem, zatímco přes něj se dostalo jen 64 podniků,“ doplnil Vacek. Dalších 91 firem nově vzniklo nebo přešlo z jiného odvětví.

Ekonomická krize v kombinaci s úspornou politikou minulých vlád způsobila, že české stavebnictví, výrazně závislé na veřejných zakázkách, přišlo během pěti let o 443 miliard korun, což jsou zhruba celkové tržby za jeden celý rok.

Podniky s více než 50 zaměstnanci zaměstnávaly v roce 2008 dohromady 110 tisíc lidí. Loni to bylo 84 tisíc. „To se však týká pouze těch největších společností. Pokud bychom započítali i ty menší, tak máme odhady, že za těch pět let z oboru odešlo na 50 tisíc zaměstnanců,“ upřesnil před nedávnem generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

Situaci na začátku letošního roku trochu zlepšila mírná zima, která stavařům umožnila pokračovat v práci bez větších přerušení. Výraznější oživení však představitelé oboru očekávají až od proinvestiční politiky současné vlády, kterou slíbila ve svém programovém prohlášení. Drtivou většinu tržeb stavebních společností totiž tvoří platby od veřejného sektoru.

O možnostech pomoci stavebnictví a aktuálních plánech vlády bude ve čtvrtek v prostorách České národní banky diskutovat více než 500 ředitelů českých stavebních firem. Kromě několika ministrů se setkání lídrů českého stavebnictví vůbec poprvé zúčastní také prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. Žádný z jejich předchůdců na některé z předchozích setkání nikdy nepřišel.