Bohatý Ital prodává šest pražských paláců

Dům Bellevue na pražském Smetanově nábřeží

Dům Bellevue na pražském Smetanově nábřeží Zdroj: Michal Tomes/E15

Na vzkvétající realitní trh se dostal soubor šesti lukrativních historických budov v centru Prahy. Jeho hodnota se odhaduje zhruba na 1,5 miliardy korun. Nemovitosti vlastní různé projektové firmy, spojuje je však jméno italského realitního podnikatele Luciana Pinelliho. Budovy nabízí realitní kancelář Svoboda & Williams.

„Je to zajímavá příležitost pro bohaté české investory. Zvláště v situaci, kdy si mnozí z nich již nechtějí kupovat drahé jachty a auta a chtějí se pochlubit tím, že koupili nemovitost,“ řekl Brent Watkins, partner realitní kanceláře Svoboda & Williams. Část nabízených domů se v současnosti pronajímá, další jsou prázdné a čekají na přestavbu k novému využití.

Mezi nejatraktivnější prodávané objekty patří dům Bellevue na Smetanově nábřeží postavený v 19. století ve stylu nizozemské renesance. Před válkou v něm měl ateliér malíř Oskar Kokoschka a po něm ho převzal Jiří Trnka. V měsících po osvobození bylo v budově velitelství Sovětské armády.

Další nemovitosti v portfoliu jsou na Rašínově nábřeží, na Vinohradech nebo na Starém a Novém Městě. Hrubá podlažní plocha všech budov přesahuje šestnáct tisíc metrů čtverečních. „Očekávám, že se nám podaří portfolio prodat ještě letos,“ dodal Watkins ze Svoboda & Williams.

1,5 miliardy korun je odhadovaná hodnota portfolia šesti pražských historických staveb, které jsou nyní na prodej

Nemovitosti nakoupil Luciano Pinelli většinou v desetiletí po sametové revoluci. Tedy v době, kdy si Italové v Praze při nákupech zvláště historických budov v centru metropole podávali dveře.

„V devadesátých letech probíhaly v Česku restituce a privatizace, což poskytovalo italskému realitnímu kapitálu výhodné investiční příležitosti. Kromě toho v Itálii v té době trh s nemovitostmi nebyl pro investory tak atraktivní jako v České republice,“ sdělil makléř Antonín Gold z realitní kanceláře Re/Max Horizont. Investory z Apeninského poloostrova navíc lákala i historie. Hodně starých budov v českém hlavním městě pochází od italských architektů.

Italové vlastní v Praze podle odhadu realitních profesionálů ze Svoboda & Williams kolem pěti set nemovitostí. Vedle toho investují i v regionech, a to nejen do staveb, ale například i do zemědělské půdy.