Britské stavebnictví raketově roste. Cihly se stávají nedostatkovým zbožím

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Ve Velké Británii se nyní staví nejvíce domu od roku 2003. Ceny nemovitostí letí vzhůru, někteří ekonomové již varují, že zemi hrozí další realitní bublina. Stavebnictví ale nakonec možná zbrzdí dodavatelé cihel a dalšího materiálu, kteří nezvládají držet krom s tempem stavebních firem.

Objem výstavby nových domů v červenci zrychlil nejvíce za deset let, vyplývá z výzkumu společnosti Markit. Stavebnictví jako celek sice nerostlo tak rychle jako v červnu, stále ale drží vysoké tempo.

„Červencové údaje naznačují, že britské stavebnictví zažívá nejsilnější vzestup od počátku světové finanční krize. Rekordní růst zaměstnanosti ukazuje, že firmy stále více věří v udržitelnost tohoto růstu,“ uvedl ekonom Markitu Tim Moore.

Výzkum také potvrzuje dřívější zprávy, které se objevovaly už od počátku tohoto roku. Dodavatelé stavebního materiálu s obtížemi drží krok s poptávkou, přestože činnost obnovila již řada továren uzavřených během recese.

„Zajištění materiálu a odborných zaměstnanců se pro stavební firmy vzhledem k současnému růstu stává naléhavým zájmem,“ uvedl Moore.

Nedostatek stavebního materiálu a zkušených pracovníků vede k největšímu zpožďování dodávek od počátku průzkumu Markitu v roce 1997. S tím souvisí také rekordní množství zakázek předaných subdodavatelům.

Britská ekonomika loni vzrostla o 1,9 procenta, tedy nejrychleji od počátku krize v roce 2007. Roste také ochota domácností utrácet a optimismus podnikatelů. K dosažení předkrizové úrovně ekonomice na konci loňského roku chybělo kolem 1,3 procenta.