Bývalé letiště Berlín-Tegel se promění v novou čtvrť a výzkumný park

Vizualizace projektu Berlin TXL

Vizualizace projektu Berlin TXL Zdroj: Macina

Vizualizace projektu Berlin TXL
Vizualizace projektu Berlin TXL
Vizualizace projektu Berlin TXL
Vizualizace projektu Berlin TXL
Bývalé letiště Berlín-Tegel
10
Fotogalerie

Německé hlavní město se za několik let dočká nové dominanty. Letiště Berlín-Tegel, které bylo v roce 2020 uzavřeno, se promění v projekt nazvaný Berlín TXL. Na rozloze 500 hektarů zde má vyrůst nová rezidenční čtvrť, výzkumná a průmyslová zóna, studentský kampus či velký 200hektarový park. Dokončení první stavební fáze je plánováno na rok 2027. Celý projekt vyjde na osm miliard eur, tedy zhruba 196 miliard korun.

Pozemky byly předány německému developerovi Tegel Projekt v srpnu 2021 a výkopové a restrukturalizační práce bude možné zahájit ještě letos. První fáze celého projektu by měla skončit v roce 2027, kdy by měly být otevřeny části Urban Tech Republic a nová rezidenční čtvrť Schumacher Quartier.

V Urban Tech Republic, budoucím výzkumném a technologickém centru, by mělo fungovat až tisíc velkých a malých startupů s 20 tisíci zaměstnanci. Nacházet se bude v bývalé budově letiště. Terminál A zabere prestižní univerzita BHT (Berliner Hochschule für Technik University), terminál B se stane centrem pro startupy s konferenčním centrem a showroomy a terminál D centrem s laboratořemi. V rámci rekonstrukce vznikne také kampus až pro pět tisíc studentů.  

I Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

Projekt počítá také s výstavbou nových bytů. Čtvrť nazvaná Schumacher Quartier nabídne více než pět tisíc domů pro více než deset tisíc lidí. Budovy by měly být vyrobeny mimo jiné i ze dřeva z lokálních zdrojů a mít střechy pokryté zelení. Kromě toho zde vznikne také kompletní sociální zázemí včetně výstavby škol, sportovišť, restaurací, barů a nákupních center.  

Celý projekt je navržen tak, aby měl nulovou síťovou energii. Důraz bude kladen především na použití fotovoltaiky a geotermální energie. Společnost Tegel Projekt tak při plánování spojila síly s energetickou společností E.ON s cílem vyvinout inovativní systém vytápění a chlazení s názvem LowEx.  

Revitalizace bývalých letišť 

Projekt oživení bývalého letiště Berlín-Tegel není ojedinělý. Další zavřené letiště v německém hlavním městě Tempelhof se v roce 2010 stalo největším městským parkem. A další příklady lze najít i ve světě. 

V ekvádorském hlavním městě Quitu se mezinárodní letiště Old Mariscal Sucre, známé jako jedno z nejzrádnějších letišť na světě, stalo parkem, když bylo v roce 2013 uzavřeno. Letiště Galeville Military Airfield ve státě New York bylo na park předěláno samotnou přírodou a stalo se národním přírodním parkem Shawangunk Grasslands.

Další příklad využití uzavřeného letiště a jeho proměny v komerční prostory a univerzitní kampus lze najít i v bývalé letecké základně Brooks City v americkém San Antoniu. Ve Spojených státech je v současné době kolem tisícovky opuštěných letišť, která by se v budoucnu mohla dočkat podobné proměny