Byznys realitních kanceláří se letos vrátil k růstu

Byty U Dubu

Byty U Dubu Zdroj: Kuchar &Thein

Spolu s oživením trhu s nemovitostmi začaly znovu růst také tržby realitních kanceláří. Přestože na začátku roku se tradičně moc neobchoduje, utržily realitky podle posledních zveřejněných údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí zhruba o procento více než před rokem. Ve srovnání s propady minulých let je to úspěch. Přidávají hlavně velcí hráči. Hodnota celého trhu realitních kanceláří se pohybuje v nižších jednotkách miliard.

„Hrubý provozní obrat české sítě Re/Max byl v loňském roce téměř půl miliardy korun,“ sdělil ředitel tuzemské centrály Re/Maxu Hanuš Němeček. Meziročně to byl růst o devět procent. V letošním prvním pololetí síť ještě více přidala plyn a zvedla tržby o 27 procent.

Konkurenční realitní kancelář M&M reality se v tržbách dostala už na zhruba 600 milionů korun. Tu částku získanou z realitních provizí firma doplňuje ještě vyššími desítkami milionů z prodeje pojištění a více než sto miliony korun z odměn za zprostředkované hypotéky.

„Jen z realit se chceme dostat přes jednu miliardu korun do tří let,“ řekl deníku E15 Petr Morcinek, nový majitel M&M reality, který nedávno svůj minoritní podíl rozšířil o akcie dosavadních vlastníků. Tržby přes miliardu korun dosud nikdo na trhu nemá.

Na růstové křivce je také další velký hráč Realitní kancelář Sting. „Rosteme rychleji než realitní trh. Předpokládáme, že se letos v tržbách dostaneme ke 200 milionům korun,“ sdělil obchodní ředitel Stingu Michal Kresta.

Hlavní aktéři v zisku

Hlavní aktéři trhu rovněž hlásí, že jsou ziskoví. Přesná čísla však nesdělují. Situaci navíc komplikuje fakt, že například Re/Max funguje jako franšíza. Každá pobočka tedy hospodaří na vlastní účet. Centrála pak vydělává na prodeji licencí a vybírání poplatků od franšízantů.

„Drtivá většina našich kanceláří je v zisku, se kterým nakládají podobně jako centrála, tedy reinvestují ho,“ doplnil šéf centrály Němeček. M&M reality podle jejího majitele Morcinka vydělá ročně řádově desítky milionů korun.

Rostoucí trh láká také nové hráče. V poslední době se dravě rozvíjí realitní kancelář Reality IQ v čele s bývalým spolumajitelem M&M reality Richardem Hoferem. Tento ostravský podnikatel již investoval také do výrobce dřevostaveb Ecohouse Czech.

Brněnský trh na vzestupu
Kromě tradičně silné Prahy se už začalo dařit i prodejům nových bytů v Brně. V letošním prvním pololetí se tam prodalo 544 novostaveb, což představuje meziroční nárůst o čtvrtinu, vyplývá z analýzy firmy Trikaya. Hodnota prodaných bytů byla 1,5 miliardy korun. Navíc v Brně mírně rostou i ceny bydlení. „Do cen se mimo jiné promítají problémy, které stavitelům způsobil pád aktualizace územního plánu, a problémy s povolováním nových staveb,“ uvedl ředitel Trikaya Alexej Veselý. Za celý rok se hodnota brněnského trhu s novostavbami vyšplhá ke třem miliardám.

Zvýší nový zákon důvěryhodnost v realitní kanceláře?