Češi dají za byt sto platů, na bydlení vydělávají nejdéle za pět let

ilustrační foto

ilustrační foto

Ceny bytů se začaly prudce vzdalovat možnostem českých domácností. Na sklonku loňského roku zaplatili lidé za byt v průměru kolem stonásobku měsíčního platového standardu, vyšel je tak nejdráže za uplynulých pět let.

Ačkoli výplatnice na cenový boom nestačí, poptávka stále roste. Tolik nových bytů jako loni se v Praze neprodávalo ani před krizí. Poptávku živí laciné hypotéky, jejich splátky totiž z měsíčního příjmu Čechů uzmou zhruba o pětinu méně než na počátku dekády. I zde se ale situace obrací.

Největší horko je na realitním trhu metropole. „Poptávka po bytech v Praze je v současnosti velmi vysoká. Ty nejzajímavější nemovitosti z nabídky bývají prodány obvykle do několika dnů,“ uvedl Jan Zachystal, makléř realitní kanceláře Re/Max Alfa. Před několika lety bylo k prodeji potřeba uskutečnit až deset prohlídek. Teď stačí sotva polovina.

Cena za bytCena za byt | Repro E15

Zatímco si Češi v průměrné mzdě loni podle odhadů ČNB v únorové Zprávě o inflaci přilepšili o 3,5 procenta, prodejci přihodili k cenám takřka dvojnásobek. „I když situace nedosahuje takových rozměrů jako před rokem 2007, byty se stávají ve srovnání s příjmy obyvatel méně dostupnými,“ říká analytik Consequ Martin Lobotka. „Další výrazné zrychlení růstu cen nemovitostí by už bylo varovným signálem,“ dodává hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Historicky nejdražší byly v Česku byty oproti příjmům na jaře roku 2008, tehdy za ně zájemci o bydlení platili 134násobek mzdového průměru v zemi. Nejvstřícnější byl realitní trh naopak v zimě 2013, průměrný byt tehdy vyšel na 94 měsíčních výplat.

Re/Max vyrostl o čtvrtinu
Cvrkot na realitním trhu se odráží i ve výsledcích. Zprostředkovatelská síť Re/Max loni zvýšila tržby o 26 procent na 543 milionů korun. „Poslední rok byl v mnoha ohledech mimořádný. Nicméně tak vysoký růst obratu je v rámci českého trhu raritou,“ sdělil David Krajný, prezident Re/ /Maxu pro Česko a Slovensko.

Růst cen bytů prozatím zájemcům o bydlení kompenzovaly klesající úroky z hypoték. „Obrat trendu je však při rostoucích cenách nemovitostí do budoucna pro dlužníky rizikem,“ dodává Lobotka. Úroky jsou o více než polovinu nižší než před pěti lety, tempu zdražování bytů však přestávají stačit. Zatímco loni v létě činila hypoteční splátka 76 procent průměrné měsíční mzdy v ekonomice, koncem roku už to bylo 78 procent.

Tržní ceny novostaveb podle posledních dat statistického úřadu rostly loni v létě a na podzim nejrychleji od roku 2009. Nové byty dva kvartály po sobě zdražily zhruba o 5,5 procenta. Podobně rostou v celém Česku také smluvní ceny staršího bydlení.