Češi dokončili jeden z největších kancelářských projektů v Bukurešti

Vizualizace kancelářské budovy Green Gate v Bukurešti

Vizualizace kancelářské budovy Green Gate v Bukurešti Zdroj: S group holding

Liberecká investiční a developerská skupina S group holding dokončila v Bukurešti stavbu administrativní budovy Green Gate, která patří mezi největší projekty toho druhu v rumunské metropoli. Na akci za 1,5 miliardy korun se podílela řada tuzemských firem, financování z větší části zajistila PPF banka.

Výstavbu Green Gate zahájila společnost Syner Romania z S group holdingu coby generální dodavatel v roce 2012, nynější dokončení kancelářského centra serveru E15.cz potvrdila šéfka developmentu skupiny v Rumunsku Vladimíra Nováková.

„S hrubou nájemní plochou 31 tisíc metrů čtverečních a celkovou vystavěnou plochou kolem 52 tisíc metrů patří jednoznačně k těm největším projektům v Bukurešti,“ upřesnila Nováková. V Green Gate už je nyní pronajato 70 procent prostor.

Stavbu v hodnotě 55 milionů eur (kolem 1,5 miliardy korun) financovala hlavně PPF banka, která podle informací rumunských médií poskytla úvěr 39 milionů eur. Další české firmy pak zajistily řadu subdodávek.

„Design interiéru a vertikální zahrady vznikl v pražském ateliéru ph5 architekta Václava Červenky, odborné subdodávky a vnitřní vybavení pocházejí z Česka,“ dodala Nováková. Podle ní navíc objekt spravuje rumunská pobočka české společnosti Okin Facilities.

S group holding je dřívější Syner
Stavební, developerská a investiční skupina S group holding vznikla v roce 2007 transformací firmy Syner a jejích dceřiných společností. Syner byl založen v roce 1991 jako regionální firma. Postupem času se stal jedním z největších stavebních hráčů v Česku a prostřednictvím svých dceřiných firem začal hrát významnou roli i mimo ryze stavební výrobu – například v developmentu či správy budov. Podle informací z poslední účetní uzávěrky většinový podíl ve firmě (50,5 %) drží prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Zbytek patří Jiřímu Urbanovi.

Český holding se rozhodl investovat v Rumunsku kvůli růstovému potenciálu tamního trhu. „Rumunský nemovitostní trh je v porovnání s českým v podstatném časovém zpoždění, což znamená více příležitostí,“ vysvětlila Vladimíra Nováková. Podle ní tamní trh není ještě zdaleka nasycen kvalitními projekty, přitom do Bukurešti stále přicházejí noví nájemci ze západní Evropy a USA.

Bílému Tygrovi je jeho liberecké království malé