Česká PSJ postaví ve Washingtonu apartmány za více než půl miliardy

Washington (ilustrační foto)

Washington (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Stavební společnost PSJ se sídlem v Jihlavě se podílí na stavbě luxusních apartmánů v hlavním městě Spojených států Washingtonu. Investorem projektu za 27,9 milionu dolarů (v přepočtu kolem 555 milionů korun) je společnost Soco Connect, v níž má český stavební podnik podíl 22 procent. PSJ se na americký trh vrací po několika letech.

„Rádi bychom zde nalezli uplatnění i na dalších projektech, které se už před námi rýsují. Nejdříve však musíme dokončit stavbu v hlavním městě a nalézt majitele nových luxusních bytů na Wisconsin Avenue,“ uvedl člen představenstva PSJ Miroslav Horňák. Před pěti lety firma PSJ dokončila rekonstrukci České národní budovy v New Yorku. I ve Washingtonu se podle Horňáka čeští stavbaři přesvědčují o úskalích a specifikách amerického trhu. „Opravdu platí, že do Ameriky by chtěl každý, ovšem není určena pro každého,“ podotkl.

Luxusní rezidenční objekt ve Washingtonu staví developerské uskupení. Spolupracuje s tamní developerskou společností, která projektu propůjčuje značku a záruku kvality. Stavební práce začaly v květnu, hrubá stavba bude hotova do konce roku. Zahrnuje sedm luxusních apartmánů s celkovou rozlohou 2465 metrů čtverečních. Ve dvou podzemních podlažích bude 17 parkovacích míst, chybět nebude fitness, střešní bazén a sluneční terasa. Dům přivítá první obyvatele příští rok v září.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku, zahraniční zakázky se na obratu v posledních třech letech podílejí více než polovinou. Letošní podíl se už blíží 60 procentům. Nejvíc zahraničních zakázek má PSJ v Rusku. Teď firma uspěla v tendru na dostavbu obchodního a zábavního centra ve městě Nižnij Novgorod za více než 2,5 miliardy rublů (v přepočtu přes 1,5 miliardy korun). Za rok 2012 se výnosy skupiny PSJ pohybovaly kolem 7,55 miliardy korun.