CTY Group je v insolvenčním řízení, přesto chce v Praze stavět stovky bytů

Polygrafická společnost Česká Unigrafie je v insolvenčním řízení

Polygrafická společnost Česká Unigrafie je v insolvenčním řízení

Společnost CTY Group plánuje v Praze postavit rezidenční projekt s více než 800 byty. Projekt však chystá v době, kdy vůči ní probíhá insolvenční řízení.

„Podnikatelským záměrem investora je zahájit výstavbu bezprostředně po získání stavebního povolení a stavbu dokončit bez zbytečných prodlení,“ uvedla firma v dokumentu, který předložila při posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Jak napsal server E15.cz, šest bytových domů o osmi až devíti nadzemních podlažích vznikne na téměř tří hektarovém pozemku, který CTY vlastní hned vedle svého tamního průmyslového areálu. Ačkoli firma neprozradila rozpočet projektu, jeho financování je otazníkem.

CTY Group se totiž nachází v insolvenčním řízení. Zpeněžením majetku společnosti chce svůj dluh uspokojit Komerční banka. Ta eviduje vůči majitelům CTY Group pohledávku ve výši 630 milionů korun. Vedení firmy se vůči insolvenčnímu návrhu několikrát odvolalo. V létě však odvolací soud rozhodl ve prospěch věřitele – Komerční banky. „Odvolací soud vyhověl navrhovatelovi a věc vrátil k insolventnímu řízení,“ uvádí se v jednom z mnoha soudních rozhodnutí, které byly ve věci insolvenčního návrhu Komerční banky zveřejněny.

Dlužník CTY Group se v řízení několikrát s různým odůvodněním pokusil insolvenci odvrátit, Komerční banka však jeho odvolání vždy napadla. Po sporech na různých úrovních soudů je teď věc podstoupena Vrchnímu soudu. Ten podle posledních zveřejněných dokumentů pokračuje v řízení a nařizuje sepsat seznam majetku firmy. Podle znaleckých posudků by měla CTY Group disponovat zhruba miliardovým jměním.

Problém způsobila Česká unigrafie

Dluh téměř ve stejné výši nahromadila bývalá společnost z portfolia CTY Group - Česká unigrafie. Ta loni propustila stovky zaměstnanců. CTY Group vlastní slovenští miliardáři Ladislav Krajňák a Juraj Kamarás. Ti jsou na Slovensku známí jako bývalí spolupracovníci Vladimíra Mečiara. Podíleli se na privatizaci Východoslovenských železáren, papírny SCP Ružomberok, nebo AG banky. V České republice vlastní slovenská dvojice 49procentní podíl Modřany Power – firmy, která měla pracovat na dostavbě jaderných bloků Temelínu, a několik lukrativních pozemků.

Zajímavostí je, že pro CTY Group pracoval jako konzultant expremiér Mirek Topolánek. Má jí přinést zakázky především v zemích bývalého Sovětského svazu. Předseda představenstva Ondrej Oravec v roce 2010 uvedl pro deník Dnes, že si od Topolánkova angažmá slibuje pomoc při získávání kontraktů hlavně ve strojírenství a v petrochemickém průmyslu. „Má na starosti v podstatě investiční příležitosti mimo Česko a Slovensko. Dívá se hodně na Východ, hlavně na Rusko, Ukrajinu a Kazachstán,“ upřesnil Oravec. Kolik firma Topolánkovi platí, je však tajné. Bývalý premiér na otázky novinářů zaslané e-mailem neodpověděl. Stejně reagoval i Ladislav Krajňák, kterého E15.cz kontaktoval emailem i telefonicky.

Kdo jsou Krajňák s Kamarásem
Ani o jednom z nerozlučné dvojice podnikatelů z východního Slovenska se v médiích nikdy nepíše odděleně. Tak jako se je dlouhá léta nedaří vyfotografovat. Už od dob, kdy se v 90. letech minulého století dostali Juraj Kamarás a Ladislav Krajňák ke svým prvním obchodům, dělají všechno společně. Zbohatli v košických Východoslovenských železárnách. Gigantické ocelárny ovládli ještě před příchodem i v Česku a hlavně v pražské Spartě známé rodiny Rezešů. Přes svou firmu obchodovali se surovinami, ale i s hotovými košickými výrobky. Do oceláren dodávali rudu z Ukrajiny a vyrobené plechy prodávali do západní Evropy. Již v roce 1992 měly jejich firmy hodnotu více než dvě miliardy slovenských korun.


Propojení s Hnutím za demokratické Slovensko bylo u této dvojice ještě výraznější než u dalších známých jmen. Kamarás byl během první Mečiarovy vlády členem prezídia Fondu národního majetku, Krajňák byl na kandidátce HZDS a seděl v dozorčí radě Slovenského plynárenského průmyslu.
Spolu s dalším sponzorem mečiarovců Milanem Filem udělali další terno, když zprivatizovali papírny SCP Ružomberok. O pár let později jim za jejich podíl v celulózce zaplatila společnost Neusiedler 280 milionů amerických dolarů. Jistý čas ovládali i košické Hutní stavby, přes něž pronikali i na realitní trh, a známá je také jejich majetková účast v AG Bance.
Dnes je jejich hlavní aktivitou snaha oživit výrobnu léků Imuno Pharm v Šarišských Michaľanech na východě Slovenska. Kamarás – výjimečně bez Krajňáka – zároveň investoval do dalších farmaceutických podniků na Balkáně.
Krajňák mezitím nalil své peníze do Smrečiny Hofatex v Banské Bystrici. Tradiční nábytkářská výrobna zkrachovala loni poté, co se jejímu majiteli nepodařilo vyjednat státní dotaci. Naopak hrozilo, že podnik bude muset vrátit eurofondy, které dostal na výstavbu své ekologické elektrárny.
Dvojice podnikatelů ovládá i několik významných podniků v České republice, mezi nimi Strojírenskou společnost TOS Čelákovice, Modřany Power nebo Barvy a laky Hostivař