Desítky lidí se již soudí kvůli nájemnému

Ceny nájemného v mapě se zatím opírají jen o znalecké posudky.

Ceny nájemného v mapě se zatím opírají jen o znalecké posudky. Zdroj: Sedmicka

Zhruba třicet případů, kdy se lidé kvůli stanovení výše nájemného obrátili na soud, již zaznamenalo Sdružení nájemníků

Regulované nájemné v Česku definitivně skončilo loni, ve většině regionů ale majitelé mohli nájemné zvyšovat na tržní úroveň již dříve. Deregulace nájemného začala v roce 2007, skončila s posledním dnem loňského roku. Týkala se zhruba 700 tisíc domácností. Podle odborníků pomohlo uvolnění činží snížit tržní nájemné, na druhou stranu lidem žijícím v dosud regulovaných bytech se náklady na bydlení výrazně zvýšily.

„Majitel předloží nájemci novou smlouvu s jinou výší nájemného. Ten pak má dva měsíce na vyjádření. Pokud na zvýšení nepřistoupí, může se majitel bytu do tří měsíců obrátit na soud se žádostí o určení nájemného. Takových případů ale dosud moc nebylo, zhruba jen 20 až 30,“ řekl čestný předseda sdružení a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček.

Sdružení nájemníkům doporučuje, aby se v první řadě snažili s majitelem dohodnout. „Každá dohoda je lepší než soud,“ podotkl Křeček.

Dosavadní rozhodnutí soudů chválí. „Rozhodují rozumně a přihlíží k nájemnému, které je v místě obvyklé. Zvažují tedy i to, kolik je za stejný byt ochoten zaplatit někdo jiný,“ poznamenal Křeček s tím, že důležitou roli hraje i poloha bytu, jeho dispozice či vybavení.