Developer mrakodrapu na Jižním Městě u soudu pohořel. Žaloval stát o půl miliardy

Takto měl vypadat mrakodrap na Litochlebském náměstí v Praze 11.

Takto měl vypadat mrakodrap na Litochlebském náměstí v Praze 11. Zdroj: M4 architekti

Vizualizace neuskutečněného kancelářského mrakodrapu na Litochlebském náměstí v Praze 11.
Ministerstvo pro místní rozvoj výhrálo prvoinstanční soud s developerem Tweelingen.
Developer chtěl kvůli neuskutečněnému projektu po státu půl miliardy korun jako ušlý zisk. Neuspěl, ale odvolal se.
Vizualizace kancelářského mrakodrapu na Litochlebském náměstí v Praze 11.
Proti záměru se na Jižním městě vzedmul odpor veřejnosti. Městský soud v Praze následně v roce 2014 zrušil změnu územního plánu, která takto rozsáhlou stavbu umožňovala. Tím padlo i územní rozhodnutí.
7
Fotogalerie

Česká republika vyhrála u Obvodního soudu pro Prahu 1 spor s developerskou společností Tweelingen. Projekt kancelářského mrakodrapu na Litochlebském náměstí v Praze 11 je tak dál "u ledu". 

Investor zažaloval stát o 573 milionů korun, protože zrušení úpravy územního plánu stavbu znemožnilo. Většinu žalované částky tvořil ušlý zisk. Rozsudek ještě není pravomocný, developer se odvolal.  

„Žaloba společnosti Tweelingen proti České republice byla Obvodním soudem pro Prahu 1 zamítnuta, a to z důvodu, že stát není subjektem, který by měl být v dané věci žalován. Na úpravu územního plánu se vztahuje ustanovení stavebního zákona, podle něhož změna územního plánu náleží do samostatné působnosti územního celku,“ řekl mluvčí MMR Vilém Frček. Ministerstvo vykonává funkci ústředního správního úřadu v územním plánování a stavebním právu. 

Stavebník se však nevzdává. „Odvolali jsme se,“ sdělil spolumajitel společnosti Tweelingen Daniel Bartek. Jeho partnerem ve firmě je podnikatel Tomáš Janeček, bratr miliardáře Karla Janečka. 

Projekt mrakodrapu na Litochlebském náměstí se řeší už od roku 2010. Původně to vypadalo, že vše hraje do karet developera. Územní plán se změnil tak, že výstavbu budovy vysoké 95 metrů umožňoval. Projekt následně dostal územní rozhodnutí. 

Proti záměru se však na Jižním městě vzedmul odpor veřejnosti. Městský soud v Praze následně v roce 2014 zrušil změnu územního plánu, která takto rozsáhlou stavbu umožňovala. Tím padlo i územní rozhodnutí.

Projekt na Litochlebském náměstí není jediným developerským záměrem, který na Jižním Městě pohořel. V minulosti se tam nedaleko stanice metra Chodov pokusila neúspěšně prosadit výstavbu dvou administrativních věží skupina PPF. Projekt nazvaný Prague Eye ale nakonec poslala k ledu. Pozemky v roce 2016 spolu s dalšími realitními aktivy PPF převzala skupina Kaprain investora Karla Pražáka.