Developeři chystají bytové projekty za desítky miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Vysočany, Karlín, Holešovice nebo Modřany. To jsou pražské čtvrti, kde developeři nových bytových projektů nejvíce překypují aktivitou. V příštích deseti letech se může celkový objem investic do výstavby nových bytů v těchto lokalitách pohybovat kolem 20 miliard korun, vyplývá z analýzy poradenské společnosti CBRE.

„Aktuálně zde monitorujeme šest rozpracovaných lokalit s rozlohou několika desítek hektarů,“ uvedl jen k Vysočanům šéf prodejů a akvizic v pražské CBRE Jan Hospodář.

Symbolem boomu jsou právě pražské Vysočany. Jedním z developerů, který se na Prahu 9 dlouhodobě zaměřuje, je izraelská firma BCD. Nedávno tam odstartovala čtvrtou etapu projektu Nad Rokytkou. „Projekt sestává přibližně z dvou tisíc bytů, z nichž necelá polovina je již realizována a kompletně vyprodaná. Čeká nás tedy ještě příprava a realizace páté až desáté etapy projektu,“ sdělil zástupce BCD David Shelef.

Právě rozdělování projektů do několika fází bude typické také pro výstavbu příštích let, soudí Hospodář z CBRE. „Řada developerů si dnes kupuje dobré lokace, kde počítají, že projekt budou rozvíjet i deset až patnáct let,“ dodal. Aktivní je ve Vysočanech rovněž další izraelský hráč AFI Europe. Místo bývalých sléváren ČKD plánuje výstavbu nových bytů i komerčních prostor. Svých plánů se ve Vysočanech nevzdává ani Petr Speychal, majitel developerské firmy Codeco, hokejové Sparty a skupiny ČKD. Právě přes ní se Speychal k nemovitostem ve Vysočanech dostal.

Hospodář: Aktivita developerů roste
Vedoucí prodejů a akvizic poradenské firmy CBRE Jan Hospodář.Vedoucí prodejů a akvizic poradenské firmy CBRE Jan Hospodář.|E15 Čilá aktivita developerů se projevuje ve větším množství transakcí, v nichž stavebníci kupují již připravené projekty s územním rozhodnutím či přímo se stavebním povolením. Představy kupujících a prodávajících o ceně se již sblížily, říká vedoucí prodejů a akvizic poradenské firmy CBRE Jan Hospodář.
E15: Co způsobilo aktuální větší aktivitu developerů v přípravě nových projektů?

Vliv na tuto aktivitu má více faktorů. Jsou to pozitivní růstová data o ekonomické výkonnosti. Oživení trhu pak podpořilo akviziční aktivitu developerů a jejich odhodlání nakoupit další lokality. U některých developerů vidím jejich sílící akviziční apetit také jako zajištění si dominantního postavení na trhu a vymezení se vůči své konkurenci.
E15: Sbližují se už představy prodávajících a kupců při transakcích s projekty?

Ano, toto je velmi podstatný fakt, který je trendem posledního roku. Po delším období, kdy se buď nabízely problémové projekty za rozumnou cenu, které ale nikdo nechtěl, a dobré projekty byly v omezeném množství za nerealné ceny, se dnes na trhu obchodují zajímavé příležitosti v dobrých lokalitách, kde prodávající požadují rozumnou cenu, kterou developeři dokážou zaplatit. Předpokládám, že se počet dobrých projektů bude omezovat a počet developerů bude stejný. Proto je předpoklad, že ceny nových projektů budou mít růstový potenciál.
E15: Na kancelářském trhu to developeři s novou výstavbou trochu přehnali. Nehrozí to také v bytech?

U kancelářského developmentu bych neřekl, že to developeři přehnali. Byla zde proluka bez výstavby, a proto se může nyní zdát, že je na trhu více nových projektů. Co se týká rezidenčních developerů, situace je trochu jiná. Developeři nakupují jak projekty se stavebním povolením, u kterých je možné ihned zahájit stavbu, tak také investují do rozvojových území, kde často musejí měnit uzemní plán a projít kompletní fází povolení projektu. A to je práce třeba i na pět let.
Ceny bytů se budou zvyšovat jen mírně
Developeři se už natolik otřepali z krize, že více než polovina z nich plánuje na příští rok úpravu ceníku. Zdražovací trend vyplynul z nové studie společnosti CEEC Research ve spolupráci s KPMG.
„Zejména ve velkých městech má již development krizi dávno za sebou a roste rovněž poptávka, a to i po dražším a kvalitnějším bydlení. Tomu přizpůsobují developeři i své ceny,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Současně ale upozornil, že zdražování bude jen mírné. Podle majitele skupiny Trigema Marcela Sourala se na zvýšení cen podepíší také rostoucí ceny pozemků.
Největší akviziční úspěch si v poslední době mezi bytovými developery připsala společnost Central Group miliardáře Dušana Kunovského. Od rakouského Immofinanzu koupila skladový areál Westpoint, který se nachází v Praze mezi oborou Hvězda a Evropskou ulicí. Přestože tamní sklady nyní Kunovský nabízí k pronájmu, skladník z něho natrvalo nebude. Haly časem zbourá a vybuduje zcela novou čtvrť čítající dva až tři tisíce nových bytů.
Aktivní je také konkurenční Ekospol Evžena Korce. Jestliže Central Group je na trhu pověstný vysavač pozemků, nechce mu Ekospol zůstat nic dlužen a chystá projekty na zhruba pět tisíc bytů za deset miliard korun.
Zatímco Central Group se ale vrátil rovněž do centrálních lokalit metropole typu Žižkova nebo Holešovic, sází Ekospol nadále hlavně na okrajovější části Prahy.