Developeři zápasí o staré průmyslové areály

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Nedostatek pozemků vhodných pro výstavbu vyvolal mezi developery rvačku o brownfieldy, tedy území, na nichž existuje například původní opuštěná zástavba. Nejnovější přírůstek si připsal bytový developer Central Group. V Praze ve Vysočanech koupil areál bývalé továrny na barvy a laky Tebas, kde chce postavit za dvě miliardy na 700 bytů.

„Investiční hodnota projektu na brownfieldu Tebas přesahuje dvě miliardy korun,“ řekl mluvčí developera Milan Jankovský. Další novou akvizici udělal Central Group hned u stanice metra Vysočanská. V proluce v Bassově ulici získal pozemek na 130 jednotek. Celková investice bude v tomto případě kolem půl miliardy korun.

Oba koupené projekty v současnosti usilují o získání územního rozhodnutí. Firma proto zatím neříká, kdy začne stavět. V případě menšího projektu u Vysočanské počítá s tím, že projekt postaví na jeden zátah. Brownfield po Tebasu rozdělí v závislosti na poptávce do dvou až čtyřech etap.

„Nevyužívané, chátrající nebo kontaminované brownfieldy jsou otevřenou jizvou na tváři Prahy,“ poznamenal šéf Central Group Kunovský. Jeho firma počítá v příštích letech na územích v současnosti nevyužívaných areálů postavit kolem osmi tisíc bytů.

Čas na nákupy

Central Group má letos na akvizice projektů 1,5 miliardy korun. Částku je však připravený navýšit. Podle Kunovského je totiž pro investiční nákupy nejlepší doba za poslední roky. „V současnosti jednáme o několika menších pozemcích a také o dalších třech velkých lokalitách, přičemž minimálně u dvou z nich jsme již velmi blízko podpisu smlouvy,“ uvedl.

Největší úspěch si firma připsala loni. Tehdy lídr trhu s novostavbami koupil logistický park Westpoint v Praze 6. Ten bude Central Group ještě několik let provozovat. Ovšem jen do doby, než shromáždí všechna razítka na jeho přeměnu na zcela novou čtvrť o několika tisících bytech. Nikomu z konkurentů se větší akvizice v poslední době nepovedla.

Ceny porostou

Brownfieldy v metropoli nedávno nakoupila také Skanska Reality nebo YIT. Stavitel skladů P3 má zase ve spolupráci s firmou Waystone CZ připravený projekt na výstavbu v areálu někdejších kasáren ve Stříbře.

„Dojde k revitalizacím území, která zatím byla v pozadí zájmu developerů,“ uvedl šéf prodejů a akvizic poradenské společnosti CBRE Jan Hospodář. Trh na poptávku už zareagoval. „Ceny projektů rostou,“ řekl generální ředitel developerské skupiny Trigema Marcel Soural.

Na dračku jdou opuštěné areály hlavně kvůli rostoucím prodejům nových bytů. „Vyšší zájem o brownfieldy je dán celkovou situací na trhu – dostatkem volných peněz na straně developerů a vysokou poptávkou, kterou táhnou rekordně nízké hypoteční úroky,“ komentoval ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský.

Kupované brownfieldy podle šéfa Lexxusu již obsahují také budoucí projekt i s potřebnými razítky. Developeři tak nekupují pozemek, k jehož zastavění potřebují ještě několik let shánět povolení. Podle ředitele Trigemy Sourala se tím stavebník rovněž vyhne nejistotě vyvolané spornou budoucností územního plánování v Praze a chaosem kolem pražských stavebních předpisů. Například Skanska Reality ale koupila areál Michelských pekáren, který teprve musí projít změnou územního plánu.

Jan Hospodář: Ceny dobrých projektů od krize dost vyrostly

Jan Hospodář, vedoucí akvizic v poradenské společnosti CBREJan Hospodář, vedoucí akvizic v poradenské společnosti CBRE | archiv E15

Na trhu s projekty k výstavbě bytů a komerčních realit je poslední dobou rušno. Zvláště v Praze a okolí nastala pranice o dobré pozemky se zpracovanou dokumentací. To vede k růstu cen, říká Jan Hospodář, vedoucí akvizic v poradenské společnosti CBRE.

E15: Jak se současné dění na trhu projevuje v cenách za přeprodávané projekty?

Trh zvýšil aktivitu asi před rokem. Spolu s tím začali majitelé pozemků a projektů testovat zájem navýšením ceny. Prozatím na trhu vnímám, že se stále v dostatečné míře potkávají cenová očekávání jak prodávajícího, tak kupujícího, jsou však výjimky. Čím více bude počet dobrých lokalit limitní, tím více se dá očekávat růst tlaku na ceny projektů v dobrých lokalitách.

E15: Mohou si majitelé projektů už v současnosti dovolit požadovat za ně lepší ceny než například před dvěma až třemi lety?

Před třemi lety byla akviziční aktivita většiny dnes aktivních firem na bodu mrazu. Majitelé dobrých projektů tehdy také vyčkávali, až se trh probere a navrátí se pozitivní akviziční nálada. Dnes mohou dosáhnout při prodeji projektu cenu v řádech desítek procent vyšší, než kdyby tak činili například v roce 2012.

E15: Je rozdíl mezi cenou projektu, který se prodává s povoleními, a pozemkem, u něhož se řeší teprve územní plán?

Rozdíl je velmi dramatický. Tam, kde pozemek s územním rozhodnutím má hodnotu například deset tisíc korun za metr čtvereční, se budete možná marně snažit totožný pozemek bez takového povolení prodat za polovinu. Majitelé pozemků si to uvědomují, a proto raději vyčkají s prodejem. Zaměří se na získání územního rozhodnutí. Díky tomu prodávají za maximální možnou cenu.