Do projektu po bývalém Transgasu vstoupila Penta. S PSN chystá místo kanceláří hlavně byty

Pozemek na místě bývalých budov Transgasu

Pozemek na místě bývalých budov Transgasu Zdroj: ČTK

Komplex Transgasu byl příkladem brutalistické architektury
Začátek bouracích prací na Transgasu v roce 2019
Komplex budov Transgas na Vinohradské (1966–79) , autoři: Ivo Loos, Jindřich Malátek, Václav Aulický, Jiří Eisenreich, Jan Fišer, Jiří Kozák.
4
Fotogalerie

Proluku vedle Českého rozhlasu na pražských Vinohradech zaplní převážně bytový dům. Dosavadní vlastník pozemku, firma PSN, nyní založil pro realizaci projektu společný podnik s developerem Penta Real Estate. Výstavba na jednom z nejatraktivnějších volných pozemků v centru Prahy by podle obou developerů měla začít v roce 2024.

Ateliér architekta Jakuba Ciglera nyní dokončuje studii projektu. Pracoval na ní už pro dřívějšího vlastníka Transgasu, kterým byla skupina HB Reavis slovenského miliardáře Ivana Chrenka. Původně plánovaný kancelářský komplex se však mění na bytový.

„Chceme zachovat charakter lokality. Vinohrady jsou převážně rezidenční oblastí, proto chceme společně s PSN připravit projekt, který bude primárně rezidenční s menší částí věnovanou kancelářím a obchodním jednotkám v přízemí,“ sdělil ředitel Penty Real Estate pro komerční výstavbu Pavel Streblov.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

PSN koupila pozemek začátkem loňského roku od společnosti HB Reavis za 870 milionů korun. „Jde o jeden z nejzajímavějších a nejcennějších pozemků v centru. Ve spojení s Pentou obohatíme Vinohradskou o moderní a architektonicky kvalitní stavbu,“ slibuje Max Skala z PSN.

Do roku 2019 stál na parcele komplex tří budov ze sedmdesátých let minulého století, typický příklad brutalistické architektury. Návrh byl společným dílem architektů Jindřicha Malátka, Ivo Loose, Zdenka Eisenreicha a Václava Aulického.

Až do roku 2014 objekt vlastnila skupina ČEZ, která jej prodala developerovi HB Reavis. Ten po dvou letech oznámil záměr nemovitosti bývalého Plynárenského centrálního dispečinku zbourat a nahradit převážně kancelářskou budovou. Tehdy odhadoval jako termín dokončení rok 2021.

Chystaná demolice ovšem vyvolala vlnu nesouhlasu části památkářů a Klubu za starou Prahu, kteří usilovali o prohlášení Transgasu kulturní památkou. Rozporuplně se k bourání stavěla i veřejnost. Ještě na začátku roku 2019 jednalo hlavní město s HB Reavisem o odkoupení komplexu, ale jednání ztroskotala na ceně.

Architekt Cigler už dříve argumentoval, že novostavba přispěje k propojení Nového Města a Vinohrad: „Budova Transgasu byla navržena jako solitér do blokové vinohradské zástavby a bez ohledu na její architektonické kvality nebo nekvality se stala součástí arogantní koncepce související s výstavbou severojižní magistrály. Ta měla podle tehdejších záměrů doslova vykosit po obvodu zhruba 200 metrů široký pás obklopený obdobnými solitérními stavbami.“