Investice do komerčních realit cílí na rekord

ilustrační foto,  Multifunkční komplex Quadrio

ilustrační foto, Multifunkční komplex Quadrio Zdroj: Best of Reality

Investiční kanonáda v podnikatelských nemovitostech se s největší pravděpodobností nezastaví ani letos. Motorem bude nadále přebytek kapitálu na světových trzích, který začal hledat v Česku uplatnění již v minulém roce.

„Pokud by trh znovu nedosáhl na úroveň transakcí kolem dvou miliard eur, bylo by to pro všechny zklamání. Pokud ale dojde k uzavření některých velkých plánovaných transakcí, mohou být obchody ještě výrazně vyšší,“ řekl šéf poradenské společnosti Cushman & Wakefield pro střední Evropu Jonathan Hallet. Podle šéfa tuzemské části konzultantské skupiny CBRE Richarda Currana bude mít trh v případě udržení celosvětově nízkých úrokových sazeb našlápnuto k dalšímu rekordu.

Na trhu se letos kromě prodeje pražského obchodního centra Palladium za zhruba 600 milionů eur očekává hlavně prodej portfolia CTP, jedničky ve výstavbě skladů a průmyslových hal. Pokud transakce dopadne úspěšně, bude činit její hodnota přibližně dvě miliardy eur. Větší obchod se v českých nemovitostech ještě nikdy neuskutečnil. Analytici se také shodují, že v centru pozornosti investorů budou letos maloobchodní nemovitosti.

„Vidíme silnou poptávku po retailových nemovitostech. Více těchto aktiv rovněž pomůže zvýšit celkový objem investic,“ uvedl šéf investic Colliers International v Česku Chris Sheils.

Ceny bytů letos dál mírně porostou

Situace na bytovém trhu sice není v pozitivním slova smyslu zdaleka tak dramatická jako v komerčních realitách, přesto jsou i hráči v tomto oboru při výhledu do roku 2015 optimističtí. Ceny by měly dále mírně růst. Stejně jako poptávka poháněná nadále hlavně nízkými úroky hypoték.

„Naše predikce na období příštích pěti let je růst v obdobném tempu jako doposud, tedy o jednotky procent. Za nárůstem prodejů stojí vyšší spotřebitelská důvěra, dlouhodobě nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů a přísun nových, levných bytů v okrajových lokalitách Prahy,“ řekla za segment nových bytů generální ředitelka developerské společnosti Skanska Reality Naděžda Ptáčková.

Nepředpokládáme, že by bylo v možnostech developerů kompenzovat zvýšení cen stavebních prací snížením jejich marže

Kromě růstu poptávky dávají developeři vinu za zvyšování cen také zdražování stavebních prací v posledním období loňského roku. „To se určitě promítne do tlaku na růst cen bytů v Praze, neboť stavební náklad je samozřejmě hlavní složkou, a nepředpokládáme, že by bylo v možnostech developerů tento nárůst kompenzovat snížením jejich marže,“ poznamenal finanční ředitel holdingu Finep Štěpán Havlas.

Developeři budou v každém případě letos vrhat na trh minimálně stejné množství bytů jako v roce 2014. V případě Ekospolu to bude osm stovek nových jednotek, konkurenční Central Group dá do prodeje dokonce 1500 bytů, což bude meziročně o více než čtyřicet procent více. Zvýšení nabídky připravuje rovněž Skanska Reality.

Pokrizový obrat na trhu si udrží rovněž trh se staršími byty. Podle makléře realitní kanceláře Re/Max Alfa Jana Zachystala bude pokračovat mírný růst cen staršího bydlení v mezích inflace. „Navíc neočekáváme, že by došlo ke skokovému zdražení hypotečních úvěrů. Situace je tedy z hlediska kupujícího ideální,“ uzavřel makléř.