Investoři v Praze kličkují starým územním plánem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Příprava nového územního plánu Prahy se protahuje o další roky, magistrát a developeři ale vymysleli cestu, jak se bez aktualizovaného dokumentu obejít. Pokud chtějí investoři stavět tam, kde to platný územní plán nedovoluje, požádají o zařazení na seznam takzvaných celoměstsky významných změn. Ty se projednávají ve zrychleném řízení. Z původně nouzového řešení se stává běžný recept na nahodilé zásahy do rozvoje města.

Vedle klíčových, zejména dopravních, staveb, jako jsou trasa metra D či modernizace železničních tratí, figuruje na aktuálním seznamu projektů celoměstského dopadu i lokální developerská výstavba.

Ve zvláštním režimu tak například mizí plochy vyhrazené pro zeleň ve prospěch bytů na Chodově a v Roztylech, sportoviště v Modřanech se mění na pozemky pro bytovou výstavbu a zelenou dostává hustá zástavba v Sedlci. Fintu s celoměstskými změnami vymyslelo ještě minulé vedení Prahy, to současné však zmíněné úpravy posvětilo. Veřejnost má teď, v hlavní sezoně dovolených, poslední možnost reagovat písemně na chystané úpravy z první a druhé vlny celoměstsky významných změn.

Na 3. srpna magistrát svolal jejich veřejné projednání do svého sídla na Mariánském náměstí. Celkem už pražské zastupitelstvo schválilo návrhy na pořízení více než čtyř desítek změn. Současný balík zahrnuje také rozšíření skládky v Ďáblicích, vytvoření rekreační zóny Radotínská jezera či zrušení a vybudování nového jádra Kbel. Pokud by se tyto úpravy objevily až v novém územním plánu, museli by investoři čekat nejméně do roku 2014. „Budu-li velká optimistka, mohlo by nový územní plán Prahy schválit její současné zastupitelstvo,“ prohlásila ředitelka magistrátního odboru územního plánu Jitka Cvetlerová.

Hrstka úředníků už přes rok vyhodnocuje 16 tisíc připomínek, které lidé ke konceptu plánu zaslali. Podle stavebního zákona má mít Praha nový dokument nejpozději do konce roku 2015.